Om beter zicht te krijgen op het aantal paasvuren in Enschede, wil het college een meldingsplicht invoeren. Aanleiding is het afgelopen paasweekend, toen door de droogte alle paasvuren afgelast werden.
De regels rondom paasvuren zijn vorig jaar nog versoepeld. In het kader van een vermindering van de regeldruk is de stookontheffing afgeschaft voor open vuren tot 500 kuub snoeihout. Dit betekent minder ambtelijke inzet in het vergunningstraject en minder rompslomp voor paasvuurbouwers.
Nadelen
Toen in april een stookverbod werd afgekondigd, kwamen de nadelen van het afschaffen van de ontheffing aan het licht. De gemeente had geen idee van het aantal paasvuren en dat maakte communicatie met bouwers over het stookverbod, maar ook over een kostenregeling voor het afvoeren van de brandstapels, erg lastig. Op basis van een oude lijst is persoonlijk contact gezocht met een kleine twintig mogelijke paasvuurbouwers.
Illegaal
Om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen wil het college via de Algemene Plaatselijke Verordening een meldplicht invoeren voor brandstapels tot 500 kuub. Bij de gemeente is overigens slechts een geval bekend van een illegaal aangestoken paasvuur, in Twekkelo. De melding kwam te laat en de dader is niet bekend.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook