Voor de uitwedstrijd tegen Jong PSV heeft hij een vlag van Wales aangeschaft, om daarmee Twente-middenvelder Matthew Smith een hart onder de riem te steken. Als hij de vlag in de bus onderweg naar Eindhoven toont aan een meereisende steward, vraagt die of Westerink het dundoek wel vooraf heeft aangemeld bij PSV. Anders mag die vlag het stadion niet in.
Protocollen
Voor de goede orde: die avond zouden er 1057 toeschouwers de stadionpoort van het Jan Louwers Stadion in Eindhoven passeren. Desondanks is Westerinks vlag van Wales een probleempje. Zijn mond valt open van verbazing, zoals de sinds zijn 18de jaar in Groningen wonende Westerink zich veel vaker zal verbazen over en ergeren aan wat hij de overgeorganiseerde gang van zaken rond wedstrijden in het betaald voetbal noemt. Protocollen zijn bepalend. Niet de mensen. Het protocol als houvast om elk risico uit te sluiten. Bij Roda JC mocht er helemaal geen spandoek of vlag mee het stadion in. Waarom weet ik nog steeds niet.
Donderdagavond presenteerde Westerink bij Boekhandel Broekhuis in Enschede zijn boek Onmachtig of onmeunig, een kroniek van één jaar in het kielzog FC Twente. Ex-trainer Marino Pusic, wethouder Eelco Eerenberg en twee spelers uit de tijd dat hij in Het Diekman nog op de jongensrang stond Kick van der Vall en Eddy Achterberg namen de eerste exemplaren in ontvangst. Hij vindt het mooi dat zijn jeugdhelden er waren, maar waardeert ook de komst van Pusic. Die had van hem niet weg gehoeven: Pusic wordt naar mijn mening niet beoordeeld op de taak waarvoor hij tekende. Zijn opdracht was promoveren. Hij wordt uiteindelijk beoordeeld op wat anders: promoveren met goed voetbal.
Niet op zondag
Hij kocht in de zomer van vorig jaar weer een jaarkaart, uit solidariteit met het gedegradeerde FC Twente. Het moet in 1968 zijn geweest dat hij Twente voor het eerst zag spelen op Het Diekman. Tot 1976, het jaar dat hij naar Groningen vertrok om rechten te gaan studeren, bleef Westerink komen. Althans, als Twente niet op zondag speelde, want het gezin uit de wijk Boswinkel is christelijk-gereformeerd. Op zondagen gingen zijn buurjongens uit de Frederikastraat rechtsaf richting Diekman en de familie Westerink linksaf, richting Maranathakerk, aan de Tweede Emmastraat. Hij was allang volwassen toen Westerink zichzelf permitteerde om ook op zondagen wedstrijden te bezoeken.
Het wisselpunt
Bert Westerink doet met distantie en ironie verslag van FC Twente s tour langs tochtige velden in de eerste divisie. Hij meldde zich als lid aan bij De Vriendenkring, die als supportersclub de reizen naar uitwedstrijden organiseert en de kaarten distribueert. De eerste busreis ging met een in Alstätte gehuurde bus naar Helmond. Westerink vertelt over het eten van gehaktballen op een parkeerplaats in Haps die zijn bij de prijs inbegrepen en een nieuwe ervaring: het wisselpunt . We worden opgewacht door motorpolitie. In gele hesjes gestoken stewards komen de bus in om instapkaarten te ruilen tegen entreebewijs. Zwaailichten geven kleur en opwinding aan de busreis naar sportpark De Baak, het Het Diekman van Helmond, waar de korte zijde direct grenst aan achtertuinen. Hij telt één toilet en twee pisbakken voor het hele uitvak. De kraan in het fonteintje is afgebroken. Niet verwonderlijk dat dit voor urinoir wordt aangezien.
Mikpunt van spot
Hij vindt dat Twente-fan zijn buiten de regio in tijden van degradatie en financiële ellende moeilijker is dan wanneer je in Twente woont. Je staat alleen en moet je voortdurend verdedigen. In Groningen ben ik best vaak het mikpunt van spot. Ik denk dat supporters die in Twente wonen niet beseffen hoe slecht de club er in de rest van Nederland op staat. Het goede imago van vroeger is volledig naar de knoppen.
Westerink schrijft ook in zijn boek dat club is vernacheld door oud-bestuurders. Als supporter sta je erbij en kijk je ernaar. Het geeft vaak een gevoel van onmacht.
Munsterman
Ook hij was lang fan van Joop Munsterman. In maart 2015, te gast in de Euroborg bij Groningen-FC Twente, vroeg hij de voorzitter om het kampioensboek te signeren. Toen Munsterman vroeg welke boodschap hij erbij moest zetten, viel Westerink stil. Het confronteerde me met het dubbele gevoel waarmee ik tegenover hem stond: de man die de club deed herrijzen en Twente zelfbewustzijn aanreikte, maar naar mijn smaak al geruime tijd een verkeerde afslag bewandelde. Maar: De gang van zaken is niet louter terug te voeren op gedrag van Munsterman. Alleenheerschappij of pausschap ontstaat vooral ook doordat de mensen eromheen dit laten gebeuren. Zulke mensen waren er blijkbaar te veel.
Voor komend seizoen heeft hij weer twee jaarkaarten gekocht. Ik had op Vak-P willen staan, maar dat is uitverkocht. Daarom is het vak 126 geworden, direct naast Vak-P. Ook mooi.
Bert Westerink, Onmachtig of onmeunig, Uitgeverij De Staantribune, 295 pagina s, ISBN 9789082375879. Prijs: 19,65 euro.
1Twente sprak voor de boekpresentatie met Bert Westerink. Beluister het interview hieronder terug.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman