Metingen naar het vrijkomen van gevaarlijke stoffen bij brand gebeuren tot op heden op de grond. Dat gebeurt met gasmeetbuisjes en een PID-meter. Met de snuffeldrone kan in de lucht worden gemeten. Dat is beter omdat giftige dampen eerst opstijgen en daarna neerslaan, in de lucht meten levert zodoende tijdwinst op. De drone ruikt stoffen als aceton, zoutzuur, chloorgas en kooldioxide.
Drie partijen
De snuffeldrone is ontwikkeld door drie partijen: hogeschool Saxion, de Brandweer Twente en Robor Electronics in Bentelo. De drone is uitgerust met plastic zakjes waarin luchtmonsters worden bewaard. Op die manier kan er bewijs worden veiliggesteld , legt Jaap Knotter, lector Advance Forensic Technology aan Saxion, uit.
Als er brand is in een lab voor synthetische drugs, wil je niet alleen dat brandweerlieden hun werk veilig kunnen doen, maar je wilt ook kunnen bewijzen dat er grondstoffen in de lucht zaten die worden gebruikt bij de productie van die drugs. Op deze manier haal je een forensisch bewijs binnen via een luchtmonster.
Prototype
Het prototype van de snuffeldrone werd maandagmiddag gedemonstreerd op de Safety Campus op de voormalige Luchthaven Twente. Daarbij waren onder andere vertegenwoordigers van de brandweer uit Duisburg en de brandweerregio s Limburg-Zuid en West-Brabant aanwezig. Ook de bedrijfsbrandweer van de Chemelot Chemie Campus uit Geleen waar onder meer DSM is gevestigd - was erbij.
De Brandweer Twente heeft de drone, die nu wordt voorzien van extra snuffelsensoren, al een tijd in gebruik. Volgens Ymko Attema, teamleider van het kenniscentrum van de Brandweer Twente, is de drone al voorzien van een warmtebeeld- en infraroodcamera.
Het is de bedoeling dat de snuffeldrone straks op de markt komt voor alle brandweerkorpsen. Novel-T gaat voor de drie initiatiefnemers op zoek naar een bedrijf, dat de snuffeldroom commercieel wil vermarkten. In het onderzoek en de bouw ervan is al 3,5 ton geïnvesteerd.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Robin Hilberink