Curator Philippe Schol moet 20 miljoen euro incasseren, een bedrag dat het ingenieursbureau Starneth nog van opdrachtgevers tegoed meent te hebben. Daartegenover staat volgens het bedrijf een schuld van circa 1 miljoen. "Maar die 20 miljoen moet wel inbaar zijn", zegt Schol. "Zelf had de directie daar kennelijk geen vertrouwen meer in, want ze vroeg het faillissement aan." Verder zegt Schol nog weinig te kunnen melden over de achtergronden van het echec. "Ik heb een dikke stapel documenten die ik nog moet bestuderen."
Veel haast heeft dat niet, want Starneth is al niet meer operationeel. Het bankroet van het Twentse ingenieursbureau met het hoofdkantoor in Dordrecht voltrok zich vorige maand in stilte. Een jaar lang was er al geen personeel meer in dienst en de laatste Twentse vestiging in Hengelo was dicht. In de jaren daarvoor toen er nog circa vijftien ingenieurs werkten was Starneth onder meer gevestigd in kantoren op de Josink Es en op de hoek van de Hengelosestraat en de Goolkatenweg in Enschede. Starneth begon destijds in Denekamp.
London EyeBij Starneth werkten ingenieurs die eind vorige eeuw betrokken waren bij de bouw van de London Eye, het 135 meter hoge reuzenrad aan de oever van de Theems in Londen. Het hijsbedrijf Mammoet uit Hoogvliet ging vanwege die ervaring vijf jaar geleden een joint venture aan met Starneth voor de bouw van een reuzenrad in New York, de New York Wheel. Dat reuzenrad op Staten Island moest zo hoog worden als de Euromast in Rotterdam: 190 meter. Het bedrijf VDL uit Eindhoven zou de cabines leveren en WVH Gevelprojecten in Oirschot de gevels van de gebouwen met de techniek voor de aandrijving van het reuzenrad.
Maar de bouw van het rad op Staten Island werd in 2017 stilgelegd. De aanleiding was een overschrijding van de kosten, waarna de ontwikkelaars de samenwerking beëindigden met Mammoet-Starneth. De bouwkosten van het rad dat in 2018 opgeleverd had moeten worden werden geraamd op 250 miljoen dollar, maar dreigden op 590 miljoen uit te komen.
Ontslagen
Volgens Amerikaanse media werden de Nederlanders ontslagen, omdat ze deadlines voor het ontwerp en de bouw niet haalden. Opdrachtgever NY Wheel eiste 20 miljoen euro vanwege de vertraging. Mammoet en Starneth wilden dat niet betalen, omdat de vertraging niet aan hen te wijten zou zijn. Maar een ex-werknemer van Starneth bevestigt dat deadlines niet werden gehaald. "We zaten met tien tot vijftien man in Enschede, veel te weinig om zo'n groot project aan te kunnen. Het was te groot voor een klein bedrijf. Er waren zelfs plannen om die cabines in Twente te bouwen, maar ook daarvoor was hier in de regio geen partner te vinden."
Ontevreden
Starneth kwam volgens de ex-werknemer ook in de problemen bij de ontwikkeling van het reuzenrad Ain Dubai in Dubai, eentje met 48 cabines. Met een hoogte van 210 meter moet de Ain Dubai het reusachtigste reuzenrad van de wereld worden. Volgend jaar moet de attractie in het golfstaatje in gebruik worden genomen, maar of dat lukt? Ook daar was de Koreaanse hoofdaannemer Hyundai volgens de oud-werknemer ontevreden over Starneth. "Ze kwamen bij ons in Enschede kijken en waren hoffelijk. Maar toen ze terug waren in Korea lieten ze geen spaan van ons heel." Nu loopt er bij de rechtbank in Singapore een procedure over het Ain Dubai-project. Curator Philippe Schol: "Inhoudelijk kan ik daar niets over zeggen."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay