Er is in Twente al drie maanden niets vernomen van MC Darahbaru, de motorgroep die vooral bestaat uit leden van de verboden club Satudarah. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant. Opvallend, want in het voorjaar werden de geel-zwarte hesjes van de club regelmatig gezien. Justitie en regiobestuurders hielden rekening met een terugkomst van Satudarah. Die club en aanverwante groeperingen werden vorig jaar verboden vanwege criminele activiteiten.
Om een doorstart als Darahbaru te voorkomen werden diverse maatregelen genomen. Zo paste de gemeente Enschede de lokale regelgeving aan om clubuitingen in beslag te kunnen nemen. En recent maakte justitie duidelijk dat ze ook Darahbaru wilde verbieden. In de praktijk is nog niet opgetreden, omdat leden van de club zich niet meer in vol ornaat vertoonden en er dus geen aanleiding was te handhaven.
Bloedend stadswapen
Toch is Darahbaru niet opgeheven. Laurence Sapulette is één van de oprichters. Hij zegt dat de club springlevend is, maar bevestigt dat leden even niet met hun hesjes aan op pad gaan. Op die hesjes staat een opvallend embleem, met een bloedend stadswapen van Enschede. We willen de overheid en justitie niet provoceren , zegt Sapulette. Als we met de hesjes aan op pad gaan geven we ze een stok om de hond te slaan. We houden ons rustig.
Stoppen met Darahbaru was nooit een optie. Sapulette: Ik kan misschien niet winnen van justitie, maar ik buig nooit, nooit, nooit! Hij zegt wel in gesprek te willen met justitie om er achter te komen wat 'wel en niet mag'. Hij noemt het 'grote bullshit' dat Darahbaru een doorstart is van Satudarah. Dit is een lokale club, anders georganiseerd dan Satudarah. Wij worden niet landelijk aangestuurd. We houden geen grote meetings. Als er dingen besloten worden heeft elk lid een stem en de meeste stemmen gelden. Bij ons geen boetes. En als iemand uit de club wil? Strikje er om en klaar.
Royement bij wangedrag
Dat geldt ook voor leden die misdrijven plegen of in aanraking komen met justitie. Wie komt vast te zitten, die hoeft niet op ondersteuning van de club te rekenen , aldus We beoordelen in hoeverre de club door het wangedrag wordt geschaad. Is dat beperkt, dan mag hij lid blijven. Wordt de club ernstig geschaad, dan volgt een royement. Strikje er om en weg.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Facebook