Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Verkeersremmende maatregel zorgt voor onbegrip bij Enschedeër: €˜Bang dat er doden vallen €™

424937 922760

Een nieuwe verkeersremmende maatregel in de Weerseloseweg zorgt voor onbegrip en boosheid bij aanwonende Leo ten Vergert. Hij heeft de provincie Overijssel en aannemer Strukton gesmeekt om de situatie terug te draaien.

Leo ten Vergert zit met de handen in zijn haar. De ondernemer zit met zijn drie bedrijven aan de Weerseloseweg tussen Enschede en Frans op den Bult, waar de provincie momenteel druk doende is de weg om te vormen tot de intelligentste weg van Overijssel. Maar bij die werkzaamheden loopt de ondernemer tegen een groot probleem aan.

Verkeersremmende maatregel
Precies op de kruising die hij moet oversteken om van zijn woonhuis naar zijn boomkwekerij en zijn paarden te komen, is een verkeersremmende maatregel geplaatst. Een soort verhoging midden in de weg, om de snelheid er uit te halen. Maar dat ding is zo geplaatst dat Ten Vergert met zijn zware materieel zoals tractoren en vrachtwagens en aanhangers een levensgevaarlijke manoeuvre uit moet halen om aan de overkant te komen. Je verzint het niet, dit is echt achter een bureau bedacht en niet ter plaatse bekeken. Dit kan niet waar zijn , zegt Ten Vergert geïrriteerd.

Hij laat twee filmpjes zien op zijn telefoon. Het ene laat zien dat hij met een vrachtwagen vanaf zijn woonhuis naar zijn kwekerij wil rijden. Het lukt alleen doordat verkeersregelaars een bord verplaatsen, maar Ten Vergert ziet de bui al hangen als straks de weg weer open is en al het verkeer langsraast. Dat gaat dus niet lukken , zegt hij boos. Het tweede filmpje toont zijn dochter, die met een tractor de omgekeerde weg wil nemen, richting het woonhuis. Ook dat gebeurt omslachtig, zo is te zien.

Wat Ten Vergert steekt is dat hij op 27 mei, toen aanwonenden van de weg en ondernemers werden bijgepraat tijdens een inloopsessie bij Frans op den Bult, aan vertegenwoordigers van de provincie heeft aangegeven dat de tekening niet goed was. Ik heb met meerdere mensen gesproken en een formulier ingevuld met mijn zienswijze. Ik snap best dat een tekening niet direct compleet is, maar dit kon een kind van 4 nog zien.

Uitvoerders

Ten Vergert meldde zich bij de uitvoerders van aannemer Strukton. En hij vond de wegwerkers aan zijn zijde. Zij zagen ook wel in dat het straks levensgevaarlijk zal zijn als de situatie blijft zoals die nu is. Ik ben bang dat er anders doden gaan vallen bij ons voor de deur. De wegwerkers moeten uitvoeren wat de provincie hen opdraagt, dus dat snap ik wel, maar ik heb ze wel gevraagd even te wachten met het afmaken van dit stukje, want ik kan me niet voorstellen dat dit zo blijft. Ik heb aangegeven dat ik desnoods zelf die heuvel eruit haal, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ik heb geen zin aan gedoe.

Toch hoopt hij dat de provincie tot inkeer komt en naar zijn argumenten luistert. Vooropgesteld, ik vind dat veiligheid boven alles gaat en elke dode of gewonde er een te veel is, maar deze situatie gaat gevaar opleveren voor mij, mijn gezin en voor andere weggebruikers en dat kan niet de bedoeling zijn. Fietsers en wandelaars kunnen hier veilig oversteken via de oversteekplaats, die een paar meter verderop ligt. Dan moet je ervoor zorgen dat je de kruising vrijhoudt. We hebben door de afsluiting al flink ingeleverd in onze omzet met het veilinghuis, doordat mensen onze veiling niet of moeilijk konden bereiken, maar dat nemen we op de koop toe.

Hij laat de situatie zien als hij voor de fotograaf poseert op de bewuste plek. Wegwerkers zijn bezig met het aanbrengen van de haaientanden en belijning met verf. Ze grappen dat hij de tekening er wel bij mag houden. Ten Vergert lacht als de bekende boer met kiespijn. Die tekening had ik al gezien en daar deugt op deze plek helemaal niks van , voegt hij de wegwerkers toe. Het is niet persoonlijk bedoeld , zegt hij er direct achteraan.

Veiligheid voorop
Namens de provincie Overijssel is Erik Wiltink projectleider. Hij erkent dat de situatie nader bekeken wordt. Meneer heeft zich bij mij gemeld en ik heb hem aangegeven dat we de situatie gaan bekijken en dan een oplossing moeten bedenken. Dat gaat niet van de een op de andere dag, want daar zijn meerdere partijen bij betrokken. Ook bij ons gaat niet altijd alles goed en als blijkt dat we hier fout zitten, dan gaan we kijken naar de beste oplossing.

Veiligheid staat voorop voor alle weggebruikers, want daarom pakken we de wegen aan. Zaken die op de tekentafel heel logisch lijken en die in de praktijk niet logisch zijn, gaan we aanpassen, maar we zitten wel met onze deadlines. Vertraging willen we niet, maar veiligheid staat voorop , aldus Wiltink.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.