En of het een eer is. Maar ook een grote verantwoordelijkheid", vindt Peter-Paul Verbeek. Als voorzitter van de World Commission for the Ethisc of Science Technology (Comest), geeft hij de komende twee jaar mede sturing aan de discussies binnen Unesco over wat de morele grenzen zijn van wetenschappelijke en technologische vernieuwingen. Het doet er echt wel toe , vindt de hoogleraar techniekfilosofie aan de Universiteit Twente (UT).
Inspirerend
Verbeek is al vier jaar lid van die commissie, waarin achttien experts zitten uit alle hoeken van de wereld. Meestal worden er parallel twee studies uitgevoerd, een op het gebied van opkomende technologieën en een andere op het gebied van klimaat en duurzaamheid. In 2017 werd bijvoorbeeld een rapport uitgebracht over robotica. Het is een van de meest bijzondere dingen die ik gedaan heb", zegt Verbeek. Het is heel inspirerend.
Niet betaald
Het is geen betaalde baan. Het hoogleraarschap biedt hem de ruimte het voorzitterschap te vervullen en sluit daar volgens hem ook naadloos bij aan. Verbeek geeft ook aan regelmatig bijeenkomsten van werkgroepen binnen de commissie naar Twente te halen, waarbij dan ook onderzoekers van de UT betrokken worden.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen