Aan bezoekers geen gebrek op het terrein aan de Oude Dijk op de hoek met de Boswinkelbeekweg. Veel mensen willen de nieuwe Bijenhoek zien, met de moestuin, de bijenstal, de wilde tuin met inlandse en exotische planten, de fruitbomen en de insectenhotels. En dan is er ook nog een sproei- installatie op zonne-energie.
Beheerder
In de hoek van de Bijenhoek, naast de ruimte met de zeven dwerg- geiten, staat Leon Haghuis. Hij is beheerder van kinderboerderij de Wesseler, werkzaam bij stadsdeel Zuid én vrijwilliger bij de Bijenhoek. "Als je ziet hoe druk het is en hoe het loopt, dan is dat geweldig", zegt Haghuis. "Ik word hier echt blij van." Het project de Bijenhoek loopt nu zo'n twee jaar. "We zijn nog steeds bezig", zegt hij. "De zonnepanelen zijn voor de waterpomp. Daarmee halen we water uit de grond en besproeien we onze groentes. We hebben aardappels, sla, courgettes, tomaten, uien, prei, noem maar op. Nog niet alles zit in de grond. Het hekwerk eromheen is er nog maar net. De konijnen zaten er steeds bij en dan wordt het niet wat met de groente. Volgend jaar gaan we echt gas geven."
Haghuis krijgt een hand van Joske Pothof, een collega van stadsdeel Zuid. "Een fantastisch initiatief", zegt ze. Wie elke dag op de Bijenhoek te vinden is, van negen uur 's morgens tot ongeveer half elf, is Efrim Ercun. Hij woont al 36 jaar op de Helmerhoek en verzorgt de moestuin van de Bijenhoek. "Schoonmaken, mest geven, kijken of het allemaal goed groeit", zegt Ercun. Volgens dochter Manuela was hij vorig jaar heel erg druk in de droge zomer. "Hij heeft toen zó hard gewerkt, in de hitte." Zelf hielp ze ook wel eens mee.
Voor de Natuurmarkt zijn er vele kraampjes neergezet. Bij de ingang aan de Oude Dijk staat de sieradenkraam van Marjan Veldhausz. "De Bijenhoek bestaat al wel een paar jaar, maar nu is het pas echt een mooi stukje in de Helmerhoek geworden", zegt ze. De sieraden heeft ze zelf gemaakt. "Halfedelstenen en mineralen. Ik heb er al zeven, acht verkocht. Ik heb de prijzen iets omlaag gedaan." De oorbellen zijn het goedkoopst, 3 euro. Een ketting doet 12,50 euro. Onder de toonbank ligt een paraplu. "Vanmorgen miezerde het nog iets", zegt Veldhausz, die ook te boek staat als voorzitter van het wijkplatform Helmerhoek. Naast de sieraden staan de pannenkoeken van Wissink's Möl. Eén met spek, één naturel en een pak meel, luidt de bestelling.
Aandacht
Jenne van der Velde houdt de Facebookpagina Helmerhoeknieuws bij. "Wij ondersteunen dit project. Daarom hebben we de natuurmarkt georganiseerd en gezorgd dat er aandacht voor kwam. Vanaf elf uur loopt het al lekker door. Als ik zie hoeveel mensen er komen, dan heeft het alles in zich om volgend jaar door te gaan."
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman