Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Speciale €˜deallijn €™ goed voor honderden drugsdeals in Twente

425757 cocaine 396751 1920

Vier verdachten, vier soorten drugs, vier geëiste celstraffen: de strafzaken tegen een groep vermeende drugsdealers geeft een bijzondere inkijk in de deals die dagelijks in Twente worden gesloten.

Bijna tweehonderd klanten in Enschede en omstreken hadden het nummer van de deallijn . Ze gebruikten het nummer om harddrugs te bestellen, en de plek af te spreken om de deal rond te maken. De menukaart was uitgebreid: wit (cocaïne), bruin (heroïne), xtc of wiet. Verkocht per gram, maar een grotere hoeveelheid was ook mogelijk. Eén telefoontje of sms-je was bovendien genoeg om een bestelling door te geven. Serdar Ã. stond vervolgens binnen de kortste keren op de afgesproken plek om het af te leveren.

Dagelijks gebruik
Volgens justitie werd de Twentse deallijn tussen oktober 2018 en januari van dit jaar dagelijks gebruikt, en waren naast Ã. ook de broers Mourad en Mohamed Z.T., Ibrahim L. en Imad A. erbij betrokken. Dat is de conclusie van het politieonderzoeksteam Hydra, dat de drugsdeals maandenlang observeerde en de verdachten afluisterde. Behalve A. stonden dinsdag alle verdachten op verdenking van drugshandel en bezit van verdovende middelen voor de rechter in Almelo,.

De strafzaak gaf een aardig inkijkje in de wereld achter verslaafden en drugsdealers, die in de regio vaak aan het oog van de buitenstaander ontsnapt. Wie de deallijn belde, zette een geoliede machine in werking. Ã. nam de telefoon op, noteerde de bestelling en gaf die daarna aan een van zijn medeverdachten. Die gingen vervolgens in een appartement aan de Rembrandtlaan aan het werk: drugs afwegen, verpakken en verkoopklaar maken. Ã. kwam langs om het op te halen, reed vervolgens naar de afgesproken plek en sloot daar vanuit een klein, rood autootje de deal. Betalen hoefde niet altijd direct, regelmatig kon er op de pof worden gescoord door de junks.

Verklaringen van klanten
Diezelfde junks speelden een belangrijke rol bij het ontmantelen van de organisatie achter de deallijn. Rechercheurs van de politie pakten meerdere klanten op en lieten ze een verklaring afleggen. Meerdere keren werd daarbij de naam van Ã. genoemd, en in zíjn telefoon werd vervolgens het vele contact met zijn medeverdachten vastgesteld. Dat Ã. niet meer dan een loopjongen was, blijkt uit diezelfde contacten: hij moest om toestemming vragen voor een kleine prijsverlaging, en geld komen brengen als de heren daarom vroegen.

Het appartement aan de Rembrandtlaan fungeerde dus als werkplek voor de drugsbende. Bij een inval op 15 januari vond justitie er niet alleen de gebroeders Z.T., L. en A., ook werd er onder meer 1,3 kilo heroïne, ruim 200 gram coke en duizenden euro s in contanten aangetroffen.

Celstraffen geëist
Volgens justitie vormt de vondst, samen met het onderschepte telefoonverkeer en de getuigenverklaringen, genoeg bewijs om de vijf verdachten veroordeeld te krijgen tot celstraffen. Er werden eisen neergelegd tot twee jaar cel, waarvan een deel voorwaardelijk.

De advocaten van bijna alle verdachten pleitten hun cliënten vrij. Niet genoeg duidelijk zou zijn welk telefoonnummer bij wie hoorde, welke verdachte een bijnaam had, en hoe het kon dat er nauwelijks vingerafdrukken van de heren zijn gevonden. Alleen loopjongen Ã. nam zijn verantwoordelijkheid, zoals hij het zelf noemde. Ik heb inderdaad gedeald, maar niet met deze jongens. De 11 kilo wiet die in zijn woning lag had hij naar eigen zeggen voor een ander in bewaring.

De uitspraak volgt over twee weken.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.