De gemeente Enschede signaleert de laatste vier jaar een afname van het aantal bijstandsaanvragen, maar van die geslonken hoeveelheid aanvragen in de periode 2014-2018 kregen in het laatste jaar veel minder Enschedeërs daadwerkelijk een uitkering toegekend.
Afwijzingen
Dat blijkt uit antwoorden van het gemeentebestuur naar aanleiding van schriftelijke vragen van het raadslid Margriet Visser van Enschede Anders. Visser klom in de pen in de richting van het college na publicatie van een verhaal in deze krant op 25 mei.
Daarin deden twee inwoners van Enschede, een 51-jarige vrouw en 38-jarige vrouw, uit de doeken hoe zij tot drie keer toe een aanvraag deden voor een bijstandsuitkering. Pas na evenzovele afwijzingen volgde na ongeveer driekwart jaar een positief besluit door de gemeente, die beiden de uitkering met terugwerkende kracht alsnog toekende.
Geen wonder
Als ik dit allemaal zo zie, dan denk ik: geen wonder dat de gemeente geld overhoudt aan de bijstand , zegt Visser in een reactie op de antwoorden van de gemeente Enschede. De antwoorden van het college laten zien dat het aantal mensen dat twee tot vier keer een een aanvraag voor een bijstandsuitkering heeft gedaan is gestegen in periode 2014-2018.
De instroom aan bijstandsgerechtigden is afgenomen. Die bedroeg in 2018 1230 personen, terwijl er datzelfde jaar 1780 bijstandsaanvragen zijn ingediend. in 2014 verwerkte Enschede bijna 2200 aan vragen waarvan er ruim 1900 werden toegewezen.
Bijstandspopulatie
De cijfers laten zien dat de bijstandspopulatie in de stad in ongeveer vijf jaar tijd nagenoeg gelijk is gebleven. Telde Enschede in 2014 6385 uitkeringsdossiers op 1 januari van dat jaar, dit jaar waren er op dezelfde datum 6364.
Opvallend is wel dat het aantal bijstandsgerechtigden de laatste drie jaar fors is afgenomen: in 2016 waren er nog ruim 6800 inwoners met een uitkering. De antwoorden gegeven geen uitsluitsel over de vraag waarom aanvragen zijn afgewezen. De gemeente zegt daar geen antwoord op te kunnen geven omdat dossiers in dat geval individueel en handmatig zouden moeten worden bekeken.
Daar ontbreekt op dit moment de capaciteit voor, stelt het college. Grofweg is er in de periode 2014-2018 9 procent van de aanvragen afgewezen, werd 12 procent geseponeerd en 11 procent ingetrokken.
Onderzoek naar afwijzingen
Maar dat zegt dus niets over het hoe en waarom van die afwijzingen , zegt de Visser. En daar was het mij nou huist net deze vragen om te doen. Daarom zou er nog wel een verdiepend onderzoek naar die afwijzingen moeten plaatsvinden.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita