Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Bij deze school in Enschede bewegen kinderen vier dagen per week een uur lang

435649 Schermafbeelding 2019 10 04 om 083049

Vier dagen in de week een uur lekker bewegen. Welk kind wordt daar nu niet beter van, bedacht directeur Mariëlle Siebelt van De Regenboog. Het idee is lastig uit te voeren, maar het werkt. Het is duidelijk dat ze zich beter kunnen concentreren.

Een wasmachine. Die moest er komen. De kinderen sporten allemaal in een shirtje van school. Dan kunnen ze na het uurtje bewegen weer hun eigen frisse kleren aan. Maar de shirtjes moeten wel gewassen worden en we kunnen ze moeilijk elke dag meegeven naar huis , vertelt directeur Mariëlle Siebelt van De Regenboog. Het was een van de kinderziektes , waar de school in Enschede tegenaan liep bij de invoering van het dagelijkse uurtje bewegen voor alle 160 leerlingen.

Resultaten
Maar de resultaten mogen er zijn. De school ontving eerder al de Onderwijsprijs van Overijssel en kreeg vorige week het predicaat beste initiatief op sport- en beweegbeleid van de Vereniging Sport en Gemeenten. Veel belangrijker: Siebelt ziet dat de kinderen ervan profiteren. Het is nog te vroeg om te beoordelen of de schoolresultaten beter worden. Maar het is duidelijk dat ze fitter zijn en zich beter kunnen concentreren.

Dat is precies wat Siebelt voor ogen had toen ze het idee opvatte. Want binnen het continurooster, waar veel scholen mee werken, komen de kinderen aan bewegen nauwelijks toe. Zo n rooster drukt de hele schooldag een beetje in elkaar, waardoor er voor de kinderen vaak niet meer dan een kwartiertje tussen de middag overblijft. Dat is veel te weinig om hun energie kwijt te kunnen.

Dagelijks
Op De Regenboog komen sinds vorig schooljaar alle leerlingen dagelijks, behalve op woensdag, van 12.15 uur tot 13.15 uur in beweging. Twee keer in de week, zoals op deze maandag, beginnen ze met rondjes lopen rond de school. Daarna zijn er heel verschillende sportieve activiteiten. Kinderen willen bewegen, maar je moet het wel leuk maken , zegt vakdocent Jeroen Geerink. En als kinderen het niet leuk vinden om rondjes te rennen, dan gaan ze maar wandelen. Geen punt.

Naast Geerink zijn er acht tot tien stagiaires van de studie Sport en Bewegen van het ROC van Twente bij betrokken. Verder komen regelmatig vrijwilligers van verenigingen langs om leerlingen kennis te laten maken met hun sport. Je moet er wel de handen voor hebben , zegt Siebelt. Het is onmogelijk om dit met alleen je eigen mensen te doen.
Basisschool De Regenboog heeft weer een landelijke prijs gewonnen door alle leerlingen een uur per dag te laten bewegen. Directeur Mariëlle Siebelt en vakdocent Jeroen Geerink. © Frans Nikkels

Geen geld
En je moet als school de tijd hebben. De Regenboog heeft er de eindtijd voor moeten verschuiven van 14.15 naar 15.00 uur. Daar waren niet alle ouders even blij mee, geeft Siebelt toe. Maar ook de aanvankelijk kritische ouders zijn inmiddels om, zegt ze. Geen enkele ouder kan er toch op tegen zijn dat zijn kind een uurtje per dag beweegt? Buiten school komen kinderen in een wijk als Stroinkslanden daar niet of nauwelijks aan toe. Slechts 5 tot 10 procent van de kinderen is hier lid van een sportclub. Omdat ouders geen geld hebben of omdat ze het halen en brengen niet kunnen regelen.

Siebelt hoopt dat meer scholen het voorbeeld van De Regenboog gaan volgen. Tegelijk wil ze duidelijk zijn: Dit is niet voor iedere school haalbaar. Zo heeft De Regenboog - zowel binnen als buiten - veel plek om te sporten. En je moet ook kijken naar wat nodig is. Meer bewegen past goed bij ons. Voor een andere school kan dat muziek of techniek zijn.

Waar het volgens Siebelt om gaat, is dat kinderen iets extra s wordt meegegeven. We leren ze taal en rekenen, maar niet het omgaan met winnen en verliezen. Ook het sociaal-emotionele aspect van sporten is van grote waarde. Maar wat we vooral willen, is dat de kinderen ervaren hoe leuk het is om te bewegen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.