Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedese barista vindt het zonde als koffie een bijzaak wordt

436407 935288 1

Als jochie slurpte hij koffie van een schoteltje. En thee dronk hij nooit. Nu is Esken Lammertink barista en theekenner die 26 soorten koffie verkoopt en 180 soorten thee.

Hij geeft het wel toe, het was mooi geweest als hij kon zeggen dat hij als kind al droomde van een bestaan in de koffie en thee. Maar dat is allerminst het geval. Wel heeft Esken Lammertink vanaf zijn jonge jaren koffiedrinken geassocieerd met gezelligheid. Als boerenzoon te Exel ervoer hij het als een bijzonder moment als zijn moeder koffie had gezet. Dan kwamen vader en de boerenknechten van het land om met z n allen in de keuken koffie te drinken. Oma vond het altijd te heet, die liet de koffie afkoelen door het op het schoteltje te gieten. Dat deed hij ook.

Makelaar
Het was ook wel leuk geweest als hij kon zeggen dat de Max Havelaar altijd zijn favoriete boek was, dat hij wel op de Lauriergracht nummer 37 had willen wonen waar hij vervolgens een bordje makelaar in koffie op de voordeur had geschroefd. Ook nooit gebeurd. Sterker nog, na de hotelschool had hij er al een flinke carrière opzitten als kok in verschillende restaurants en bistro s in Twente toen er ruim tien jaar geleden een advertentie op z n pad kwam waarin een filiaalhouder werd gezocht door een landelijke koffie- en theeketen. Dat trof goed.

Brazilië
Hij dacht al langer aan werk met overzichtelijke werktijden. Want als kok ben je nooit thuis en om een oplossing te vinden voor de zoals hij dat noemt sociale vraagstukken waar je met een jong gezin nu eenmaal voor komt te staan, kwam deze baan als geroepen. Alles klopte. Koffie en thee heeft met voeding te maken, althans de vloeibare variant. Wel kun je je afvragen of het met die werktijden goed is gekomen, want in de tien jaar dat hij eigenaar van de Simon Lévelt-winkel is, heeft hij koffie- en theeplantages bezocht in verre buitenlanden (China, Brazilië) en heeft hij zich met studies tot gediplomeerde kleine koffiebrander en barista en theesommelier opgewerkt.

Dat koffiebranden doet hij hobbymatig. Wat een theesommelier doet? Vergelijk het met de wijnkenner, zegt hij. Ook bij thee gaat het om historie, herkomst, smaak, aroma s, temperatuur en hoe dat goed te combineren valt met voedsel. Met theesoorten kun je de smaak van gerechten intensiveren, of desgewenst afzwakken. Thee met bubbles als cocktail, het is allemaal mogelijk.

Senseo
Natuurlijk, iedereen die Senseo wil drinken, of Nespresso moet dat zelf weten. Maar Esken pleit voor gepassioneerd koffiedrinken. Kopi luwak , de bucketlist-koffie van door de civetkat uitgepoepte bonen, hoeft van hem nou ook weer niet: 200 euro voor een kilo. Hij heeft het gedronken en stelde nuchter vast: het blijft wel koffie. Maar een beetje meer passie ¦ Mensen worden zo gemakkelijk uitgenodigd voor een bakkie . Hij vindt het zonde als die koffie vervolgens bijzaak wordt. Zoek een mooie koffie uit, maak werk van de bereiding. Nee, wat dat betreft is er van het van een schoteltje slurpende jochie weinig meer over.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.