Een onderzoek naar naleving van het alcoholverbod voor minderjarige jongeren door de horeca liet vorig jaar de alarmbellen rinkelen in het stadhuis. Mysterie guests van 17 jaar die door de gemeente de binnenstad in waren gestuurd, kwamen met dramatische ervaringen terug. Slechts in 18 procent van de gevallen kregen ze in horecagelegenheden géén alcoholhoudende drank.
Met horecabedrijven, politie en Koninklijke Horeca Nederland zette de gemeente het project NIX 18 op om te komen tot een betere naleving van het alcoholverbod voor minderjarige jongeren. De eerste resultaten hiervan stemmen tot tevredenheid, maakte de gemeente maandag na een tussentijdse evaluatie bekend. Althans voor de vijftien horecazaken die zich tot dusver bij het project hebben aangesloten.
Steekproeven
Bij deze horecagelegenheden blijken de speciale trainingen voor medewerkers te werken. Als onderdeel van de campagne zijn door het onderzoeksbureau Objectief steekproeven gehouden in de deelnemende horecazaken. In 70 procent van de gevallen is daarbij aan een minderjarige mysterie guest geen alcoholhoudende drank verstrekt. Daarmee scoort deze groep veel beter dan vorig jaar , aldus woordvoerder Ton Kamp van de gemeente.
Die indruk bestaat niet voor andere horecagelegenheden in de binnenstad. Daarbij gaat de gemeente af op ervaringen van eigen handhavers en mysterie guests. In de afgelopen maanden voerden ze in twee weekenden controles uit in horecazaken die niet aan NIX 18 meedoen. In vijf gevallen resulteerde dat in een bon voor minderjarige cafébezoekers en horecabazen. Ze kunnen rekenen boetes van respectievelijk 90 en 1360 euro.
Waarschuwingen
In de meeste gevallen lieten gemeentelijke handhavers het bij waarschuwingen. Kamp: Omdat we nog zoeken naar de beste en meest efficiënte methode van controles en we zeker willen weten dat boetes standhouden bij de rechter. Er zijn bijvoorbeeld horeca-exploitanten die met het verweer komen dat er sprake is van uitlokking. We willen helemaal zeker krijgen dat opgelegde boetes in een mogelijk juridisch vervolgtraject overeind blijven.
Los daarvan gaat de gemeente de komende tijd het aantal controles opvoeren. Daarvoor is in de zomernota ook extra geld uitgetrokken. Liever willen we het alcoholgebruik onder jongeren met preventie terugdringen. Met het naar buiten brengen van resultaten van de eerste extra controles hopen gemeente en overkoepelende horeca-organisaties dan ook te bereiken dat meer kroegen zich bij NIX 18 aansluiten.
Marijn Mengels, eigenaresse van SamSam en voorzitster van Vereniging Horeca Stad Enschede, maakte eerder een vergelijking met het rookbeleid. Het is vooral een kwestie van gewenning. Het moet gewoon worden voor horecapersoneel om jonge gasten te vragen naar een ID en ook klanten moeten dat niet als vervelend ervaren.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita