,,Als wij nu aankondigen dat we meedoen, kan de raad van bestuur in alle rust veiligheidsplannen maken. Dat is niet de bedoeling. We willen ze zo kort mogelijk voor de 20e treffen. Zodat ze aan het zweten komen , zegt actieleider Sabine van het Bolscher van MST.
Animo
Het actiecomité van ZGT, met vestigingen in Hengelo en Almelo, laat schriftelijk weten dat het zich beraadt of personeel meedoet met de staking. Tot nog toe was de animo gering. De laatste weken neemt het toe. Mocht het tot acties komen, dan hoopt het comité dat de patiëntenzorg gewoon door kan gaan.
Ziekenhuis SKB in Winterswijk verwijst naar de vakbond. FNV-vakbondsbestuurder Anja Vivié zegt dat pas sinds gisteren bekend is dat er een landelijke stakingsdag komt en op welke datum. Vivié: ,,De komende weken beslissen die lokale comités op welke wijze zij meedoen en in welke vorm. Het kan zijn dat één afdeling staakt, maar het kunnen er ook acht zijn.
Bij een medewerkersbijeenkomst in het Enschedese ziekenhuis kwamen maandag 60 personeelsleden opdagen(op een totaal van meer dan 3000). Sabine van het Bolscher vindt dat een goede opkomst. ,,Het leefde nog niet zo. Maar dat verandert vanaf nu.
Zure appeltaart
In de centrale hal van het ziekenhuis hangt sinds een paar twee weken een spandoek met de tekst Wij staan 24/7 paraat. Dat is toch zeker wel 5 % waard . In ZGT hangen ook spandoeken in de centrale hal en op diverse afdelingen. Bestuursvoorzitter Sophia de Rooij van MST kreeg een zure appeltaart aangeboden van de actievoerders.
Staken of niet; patiënten die met spoed zorg nodig hebben, worden geholpen, zegt Van het Bolscher. De vakbonden hebben afgesproken dat ook kankerbehandelingen en operaties bij kinderen doorgaan. Als actievoerend personeel zondagdienst gaat draaien, betekent dit dat afspraken op poliklinieken en onderzoeken moeten worden afgebeld.
Op dit moment worden nog steeds afspraken voor 20 november ingepland, zegt een MST-woordvoerder. De landelijke actie wordt de eerste ooit in ziekenhuizen. ,,Wij staken niet zo makkelijk, omdat we onze patiënten niet in de steek willen laten. Als het een zondagsdienst wordt, valt enige hinder voor de patiënt helaas niet te vermijden , aldus Van Het Bolscher.
In een vergelijking met de landbouwsector zegt ze lachend: ,,Boeren rijden met hun tractoren naar het Malieveld. Wij hebben onderling al gekscherend gezegd dat we massaal met ziekenhuisbedden naar Den Haag moeten gaan. Maar ja, dat is zo n eind lopen.
In de clinch
Aanleiding voor de staking is dat vakbonden en ziekenhuisbesturen met elkaar in de clinch liggen over een nieuwe cao. Diverse onderhandelingsrondes zijn stuk gelopen. Momenteel wordt er niet gepraat tussen de partijen. Inmiddels ligt er een officieus voorstel van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) op tafel: een eenmalige uitkering van bruto duizend euro voor 2019, 4 procent extra op 1 januari 2020 en 4 procent erbij per 1 januari 2021.
De NVZ zegt dat de vakbondseisen hoger zijn dan bij vergelijkbare cao s. De vakbeweging heeft vooral moeite met de eenmalige uitkering voor dit jaar. Sabine van het Bolscher: ,,Wij willen structureel meer. De NVZ wil de loondoorbetaling bij ziekte verlagen. De bijdrage aan de collectieve ziektekostenverzekering willen ze eraf halen. Ja, de onregelmatigheidstoeslag kan wel omhoog. Maar daar hebben de secretaresses van de poli s weer niets aan.
Onder de cao vallen bijna alle ziekenhuismedewerkers; verpleegkundigen, dokters in loondienst, fysiotherapie, diëtisten, poli-medewerkers, roomservice, ict en de technische en facilitaire dienst. Behalve meer loon, wil het zorgpersoneel ook minder werkdruk.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Sabine van het Bolscher