Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Prinsessetunnel in Enschede nu 'veilig' bij regenval

437946 tunnol

Stoplichten springen op rood en een bord verschijnt boven de Prinsessetunnel in Enschede: niet inrijden wegens wateroverlast. De systemen werken. Wie er dan bij zware regenval nog inrijdt, heeft niet goed opgelet en staat straks tot zijn portier in het water.

Twee van de drie belangrijkste tunnels in Enschede zijn van forse investeringen wateroverlast-proof: de Tubantiatunnel en de tunnel in de Auke Vleerstraat. Deze blijven begaanbaar, ook bij forse regenval. De derde, de Prinsessetunnel, dus niet. Die staat bij stevige regenbuien af en toe blank en dat zal in de toekomst zo blijven.

Een bewuste keuze, zegt ambtenaar Koen Wagelaar, waterexpert bij de gemeente. "Als we deze brug ook moeten aanpassen, kost dat 10 tot 20 miljoen euro."

Simpel
In plaats daarvan heeft de gemeente ervoor gekozen deze tunnel af te sluiten bij hevige regenval. Dat gebeurt op de meeste simpele manier: bij 10 centimeter water in de tunnel springen de stoplichten automatisch op rood en verschijnt er een bord met een inrijverbod en een waarschuwing voor wateroverlast. Verkeer moet dan afslaan en een andere route kiezen. "Omdat de beide andere tunnels goed begaanbaar blijven, kunnen we deze afsluiten", aldus Wagelaar.

Dat systeem werd gisteren getest. "We kijken niet alleen of het werkt, maar ook hoe het verkeer reageert." Het licht springt inderdaad op rood en het bord verschijnt, maar het verkeer heeft het niet zo in de gaten. De lettertjes zijn nogal klein en de bussen van Syntus slaan vanaf het busplein gewoon rechtsaf de tunnel in. "Het moet nog wel geëvalueerd worden", stelt een ambtenaar na afloop van de test voorzichtig vast.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Wouter Borre
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.