Studenten hebben sinds de afschaffing van de basisbeurs in 2015 veel minder belang bij het doorgeven van hun nieuwe adres als ze verhuizen naar de stad waar ze gaan studeren. Daarvoor was de hoogte van de studiebeurs mede afhankelijk van de woonplaats. In het nieuwe leenstelsel levert het op kamers wonen geen extra geld op. Studenten schrijven zich daarom ook lang niet altijd meer in bij hun nieuwe woonplaats. Hoewel dat wel verplicht is. Die stad krijgt daardoor minder geld uit het gemeentefonds.
De hoogte van dat bedrag hangt van meerdere factoren af. Maar volgens nieuwszender BNR, die een rondje maakte langs enkele grote studentensteden, zou het om miljoenen gaan. Utrecht zou bijvoorbeeld 1.200 euro per niet-ingeschreven student missen. Fractievoorzitter Tim Hofman van de politieke partij Student en Starten schatte in de uitzending van BNR het aantal spookstudenten in zijn stad tussen de twee- en drieduizend. Dat zou neer komen op zo n drie miljoen euro aan gemiste bijdragen.
Inschrijven
Volgens gemeentelijk woordvoerder Derk Jan Eshuis heeft Enschede geen probleem met spookstudenten. Het lijkt er op dat studenten zich hier wel netjes inschrijven. We zitten daar ook bovenop. We zijn als gemeente bijvoorbeeld ook aanwezig bij de introductiedagen. Dat maakt het makkelijker voor nieuwe studenten om zich bij ons in te schrijven.
Uit de gemeentelijke basisadministratie blijkt ook niet dat het aantal jongeren in de stad de laatste jaren terug is gelopen. In 2014, het laatste jaar waarin de oude basisbeurs nog bestond, woonden er in Enschede 12.289 jongeren van 17 tot en met 21 jaar. In 2018 waren er dat 12.467. Het aantal jongeren in die leeftijdsgroep dat zich er vestigden, bleef ook stabiel, met 2.749 in 2014 tot 2.735 in 2017. Hoeveel een niet-ingeschreven student de stad kost, kan Eshuis niet aangeven.
Verhuizing
Ingeschreven staan in de gemeente waar je woont, is verplicht. Een verhuizing moet binnen vijf dagen na het betrekken van de nieuwe woning worden doorgegeven. Als dat niet gebeurt, kan een boete worden opgelegd. Die is standaard 240 euro, maar kan oplopen tot 325 euro als duidelijk is dat het inschrijven bewust niet is gedaan.
Andere studentensteden, zoals Maastricht en Utrecht, maken zich wel zorgen over de hoeveelheid spookstudenten . Daar wordt ook nagedacht over manieren om studenten zover te krijgen dat ze zich alsnog inschrijven. Daarbij wordt gedacht aan een informatiecampagne via studentenverenigingen, het verstrekken van welkomstcadeautjes en het controleren op adressen van studentenhuizen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook