Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

€˜Voormalig pand Apostolisch Genootschap krijgt nieuwe functie: semi-zelfstandig wonen €™

438289 google streetview

Het voormalige gebouw van het Apostolisch Genootschap aan de Oldenzaalsestraat krijgt mogelijk een nieuwe functie: semi-zelfstandig wonen.

De nieuwe eigenaar van het historische gebouw is projectontwikkelaar/investeringsmaatschappij Boeskoolstaete uit Neede, onderdeel van de Boddenstaete-groep. Namens dit bedrijf zegt Hans Blaak dat de plannen nog niet vast staan en nog in studie zijn. Maar er wordt volgens hem in eerste instantie wel ingestoken op semi-zelfstandig (begeleid) wonen. Dus geen vorm van zware zorg , benadrukt hij.

Asbest
Uit onderzoek is duidelijk geworden dat er nogal wat asbest in het gebouw zit. We gaan eerst in kaart brengen hoeveel dat precies is, hoe ingewikkeld het is om het te verwijderen en of dat voor of tijdens de verbouwingswerkzaamheden kan. Daarnaast zit het grote orgel van het Apostolisch Genootschap nog in het gebouw en wil de kerkgemeenschap dat er volgens Blaak graag nog uit halen.

Historisch gebouw was eerste katholieke volkshuis in Nederland. Een streefdatum om het nu leegstaande gebouw weer in gebruik te nemen is er niet. Blaak: We doen het stap voor stap. Het is een mooi en historisch gebouw, dat we met respect willen behandelen. Het heeft overigens geen monumentenstatus.

Het pand is in 1891 gebouwd als gebouw Tivoli, een trefcentrum voor katholieke arbeiders. Het is ontworpen door de Amsterdamse architect J.T.J. Cuypers, die ook de even verderop gelegen St. Jozefkerk in 1894 ontwierp. Het gold als eerste katholieke volkshuis in Nederland en werd gesticht op initiatief van de sociaal bewogen priester Alphons Ariëns. Met zorg is het ooit begonnen, het zou mooi zijn als het gebouw straks weer een zorgfunctie krijgt , merkt Hans Blaak op.

Tweede Wereldoorlog Na de Tweede Wereldoorlog werd het verkocht aan het vrijzinnig religieus-humanistische Apostolisch Genootschap. Dat had het gebouw de laatste jaren niet meer in gebruik als kerk. De gemeenschap die hier samenkwam werd in de zomer van 2017 verdeeld over de twee andere gemeenschappen van het Apostolisch Genootschap: een aan de Van der Waalslaan en een aan de Wethouder Elhorststraat. Deze beide kerken kregen een flinke onderhoudsbeurt, waarna het gebouw aan de Oldenzaalsestraat de functie van tijdelijke opvang had.

Het krimpen van drie naar twee gemeenschappen in Enschede had te maken met de vrijwilligersstructuur. Wil je die voor de toekomst in een goede staat houden, dan is het beter om twee grotere gemeenschappen te vormen , zei een woordvoerder destijds. Het Apostolisch Genootschap heeft in Enschede ongeveer achthonderd leden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Google Streetview
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.