Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Kim (42) uit Enschede wacht al maanden op haar nieuwe rijbewijs: €˜Dit maakt mijn wereld klein €™

438504 download 6 29

De vertraging bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) is nog altijd niet ten einde. Tot grote frustratie van onder anderen Kim Olde Monnikhof (42) uit Enschede, die sinds begin deze maand zonder rijbewijs zit. Dit maakt mijn wereld heel klein.

Normaal gesproken werkt Kim Olde Monnikhof in de Achterhoek. In Aalten, om precies te zijn. Ze is er medewerker personeelsadministratie voor Estinea. Het is niet om de hoek, geeft ze toe, maar met de auto goed te doen.

Een hele reis
Maar die auto kan ze sinds 1 oktober niet meer gebruiken, omdat haar rijbewijs verlopen is. Naar het werk in Aalten gaan, lukt niet meer. Met het openbaar vervoer zou ze er, van deur tot deur, liefst twee uur (!) over doen. Ze somt op: Eerst met de buurtbus naar het centraal station, dan met de bus naar Winterswijk, vandaar met de trein naar Aalten. En dan moet een collega mij daar ophalen. Gelukkig heeft Estinea ook een vestiging in Enschede, waar ze nu tijdelijk haar werk doet. Maar ik zie mijn collega s niet, ben niet bij overleggen. Ik kan mijn werk gewoon minder goed doen.

Mallemolen
In mei al startte ze de procedure tot verlenging. Olde Monnikhof heeft een aangeboren hartafwijking, iets wat ze verplicht is te melden in haar gezondheidsverklaring. Dat deed ze dan ook, maar het maakte wel dat ze in de mallemolen kwam die het CBR op dit moment is. Haar aanvraag moet langs allerlei stations en het duurt maar en duurt maar. Het is er een inefficiënte bende , vindt ze.

Ze ondervindt dagelijks de sociale component van het niet mogen rijden met de auto. Bezoekjes aan vrienden zijn een heel gedoe. Dit maakt mijn wereld heel klein , zegt ze. Ik had nooit gedacht dat dit zou gebeuren. Hoe moet ik nu meedraaien in de maatschappij? Het wordt je gewoon een stuk moeilijker gemaakt. Ze beseffen niet wat ze mensen aandoen.

Boos
Al twee maal diende ze een officiële klacht in, maar dat heeft de boel niet versneld. De hele gang van zaken maakt haar boos. Olde Monnikhof is afhankelijk van haar auto: door haar hartafwijking heeft ze weinig energie, langere stukken fietsen op een geleende, elektrische fiets - van Enschede naar haar ouders in Oldenzaal bijvoorbeeld - is te zwaar. Ze ziet op tegen de komende maanden, want hoe kouder het is, hoe meer last ze heeft.

Minister deelt frustratie
Olde Monnikhof is een van de vele gedupeerden van de rijbewijzeninstantie, waar het al meer dan een jaar lang rommelt. Deze krant kreeg in de afgelopen maanden van tientallen mensen e-mails met klachten over het CBR. Vooral de slechte bereikbaarheid van de organisatie en de enorme vertraging van de verlenging van het rijbewijs zorgen voor ergernis.

De frustratie wordt gedeeld door minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). Zij is, net als vele Tweede Kamerleden, al tijdenlang ontevreden over het CBR. Van Nieuwenhuizen zette begin dit jaar de rijbewijzeninstantie onder verscherpt toezicht, de bestuurlijke top werd opgeschoond en maandelijks moet het CBR de Kamer inlichten over de stand van zaken. Uit de laatste rapportage blijkt dat het CBR verwacht dat de doorlooptijden voor het verlengen van een rijbewijs pas eind 2020 weer op orde zijn. Later dan de Kamer wil.

Langer dan vier maanden
Meer dan een kwart van de mensen die net als Olde Monnikhof een gezondheidsverklaring moeten invullen, moeten nog altijd langer dan vier maanden wachten. Als een arts van het CBR de gezondheidsverklaring moet beoordelen, duurt het op dit moment gemiddeld negen weken voordat iemand een reactie krijgt , laat een woordvoerder weten. In sommige gevallen kan dit oplopen tot twintig weken.

Het CBR hoopt daar op korte termijn iets aan te doen. Als de Raad van State ermee instemt, mogen 75-plussers die al in het keuringstraject zitten vanaf 1 december een jaar lang met een verlopen rijbewijs rijden. Het geeft het CBR de tijd om achterstanden in te lopen.

Geen rekening mee gehouden

Maar die vlieger gaat niet op voor Kim Olde Monnikhof. Hartstikke mooi, dat respijt, maar dat zou dan niet alleen voor ouderen moeten gelden , vindt ze. Zij moet wel gewoon wachten, omdat ze een aandoening heeft, geeft het CBR aan. Trek dan een lijn. Er zijn ook mensen, zoals ik, die gewoon naar hun werk moeten. Daar wordt dan geen rekening mee gehouden.

Het CBR laat weten de situatie die is ontstaan door de lange doorlooptijden te betreuren. Onze excuses hiervoor aan mevrouw.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.