Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Kilo €™s restafval nemen in Twente in rap tempo af

438711 933000

Twentse gemeenten staan aan de top van Nederland, waar het gaat om het vermijden van restafval. De kilo s dalen als een dolle , zegt directeur Lisette Bosch van Twente Milieu.

Dat de hoeveelheid huishoudelijk restafval in het oosten van het land laag is, in vergelijking met vooral het westen van het land, blijkt ook weer uit de laatste cijfers van het CBS. Vooral de gemeenten waar het zogenoemde diftar betalen voor de hoeveelheid restafval gecombineerd wordt met omgekeerd inzamelen zelf restafval wegbrengen doen het goed.

Twentse gemeenten passen ook steeds vaker dezelfde inzamelmethodieken toe. Ze worden daartoe verleid door resultaten van buurgemeenten en goede informatie op basis van onze data , zegt directeur Lisette Bosch van Twente Milieu. Het bedrijf zamelt voor 8 aandeelhoudende gemeenten het huishoudelijk afval in. Iedere gemeente kan daarin haar eigen keuzes maken. Zes gemeenten passen inmiddels diftar toe.

StrategieVolgens Bosch is vooral goede informatie van belang bij de keus voor welke inzamelmethode een gemeente gaat. Behalve dat Twente Milieu het afval inzamelt, wil de organisatie zich daarom nog meer gaan richten op het verzamelen en verspreiden van kennis. Twente Milieu moet dé denktank van de regio worden, op het gebied van circulariteit en leefomgeving , staat in de concept-strategie voor de komende jaren. Wij proberen het kennisniveau van raadsleden op een hoger niveau te krijgen voor wat betreft afval, zodat ze betere keuzes kunnen maken.

Ze verwacht dat in 2020 meerdere gemeenten in Twente minder dan 100 kilo restafval per inwoner per jaar produceert. Daarmee zouden die gemeenten op koers liggen voor de hun doelstelling van Afvalloos Twente , waarin voorzien is dat dan nog maar 50 kilo restafval per inwoner per jaar wordt geproduceerd.

Bij het Twentse succes past volgens het CBS overigens wel een kanttekening: in meer verstedelijkte gebieden hebben inwoners doorgaans minder mogelijkheden om groente-, fruit- en tuinafval (gft) apart te houden. Daardoor gaat dit relatief zware gft daar eerder bij het restafval, waardoor niet-stedelijke gemeenten minder goed scoren.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.