De komst van een Landelijke Vreemdelingenvoorziening (LVV) in Enschede lijkt af te ketsen, nu zich een politieke meerderheid in deze stad aftekent tegen de beoogde bed-bad-broodopvang voor uitgeprocedeerde vluchtelingen. Een zestal raadsfracties in Enschede, waaronder coalitiepartijen Burgerbelangen VVD, heeft een motie in voorbereiding waarin wordt uitgesproken dat de stad afziet van het LVV-project. De motie kan vrijwel zeker rekenen op een meerderheid van tenminste twintig van de 39 raadszetels. Naast beide coalitiefracties zijn CDA, PVV, DPE, Enschede Anders en Groep Versteeg mede-indieners van de motie.
Tegenvaller
Het scenario is een tegenvaller voor het college, dat ruim drie weken geleden het verzoek van ministerie van Justitie en Veiligheid om na te denken over de status van LVV, een landelijk netwerk van bed-bad-brood-voorzieningen. Enschede moet uiterlijk 7 november laten weten of het ingaat op het verzoek van het ministerie. Stemmen college en raad in, dan wordt de stad betrokken bij een uitgebreid traject aan voorbereidingen om mogelijk opvanglocatie te worden. Het college sprak dinsdag tijdens de wekelijkse B&W-vergadering over de kwestie. Dat was meningvormend volgens wethouder Jurgen van Houdt. Het college neemt volgende week eenbesluit.
Tegen opvang
VVD-raadslid Malkis Jajan, een van de indieners van de motie, zei dinsdagavond desgevraagd: We hebben een kant en klare motie liggen, maar gaan uit van een verstandige beslissing van het college. Zodat we deze motie niet nodig hebben. Drie weken geleden gaf de liberaal al te kennen niets te voelen voor de opvangvoorziening. Als VVD zijn we tegen opvang, we willen dat deze mensen vertrekken.
Uitbreiding opvangcentra
Bij de LVV s gaat het om uitgeprocedeerden die tijdelijk worden opgevangen. Bijna een jaar geleden werd begonnen met vijf pilotgemeenten De vluchtelingen worden geacht mee te werken aan hun vertrek. De opvang is qua duur beperkt, tenzij de uitgeprocedeerde alsnog zicht heeft op een verblijfsvergunning. De eerste landelijke opvangcentra werden gerealiseerd in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Groningen. Daar worden nu drie locaties aan toegevoegd, is de bedoeling.
Wegener-pand
De gemeente Enschede biedt zelf nog zes uitgeprocedeerden onderdak in het voormalige Wegener-pand aan de Getfertsingel. Die voorziening is tijdelijk. Voor de zes vluchtelingen wordt momenteel nog via een laatste beoordeling bekeken of zij alsnog in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. Is dat niet het geval, dat moet de uitgeprocedeerde Nederland alsnog verlaten.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen