Leden van de Enschedese voetbalclub SVV 91 die nu nog over de schreef gaan, kunnen op zoek naar een andere club. Als het aan voorzitter Rama Jagai ligt is de tijd van pamperen voorbij. Tegen individuen die uit hun dak gaan, ben je machteloos. Maar we kiezen wel voor de harde lijn.
Hij was er als voorzitter zelf bij toen het onlangs misging in Tilligte. Het duel tussen DTC 07 en SVV 91 liep uit de hand, toen een speler van SVV 91 rood kreeg. Spelers en ook supporters belaagden elkaar en de sfeer werd grimmig. De KNVB besloot vervolgens de Enschedese club voorlopig uit de competitie te nemen.
En dus heeft de ploeg van trainer Murat Hayta al twee weken niet gespeeld. Ook komende zondag zal SVV 91 niet in actie komen. Maar dat komt door een inhaalprogramma. We weten niet of de KNVB ons nog steeds uit de competitie houdt, maar zondag spelen we dus zeker niet , zegt Jagai.
Schijn tegen
Hij beseft dat zijn club de schijn tegen heeft en wil het incident ook zeker niet goedpraten. Het was een eenmansactie tegen de scheidsrechter en dat is iets dat we niet tolereren binnen de club , zegt Jagai. Je zult als voetballer de beslissingen van de scheidsrechter moeten accepteren. Ook al is dat soms moeilijk. Ik ben namens SVV betrokken bij het manifest van de Federatie van Enschedese Voetbalverenigingen voor veilig voetballen met plezier en daarin hebben we met elkaar duidelijke afspraken gemaakt hoe we het als clubs zo goed mogelijk willen regelen. Dan is het nu extra zuur dat het meteen bij ons is misgegaan.
Schuldvraag
Het feit dat de KNVB nu heeft besloten SVV 91 (al dan niet tijdelijk) uit de competitie te nemen, betekent volgens Jagai dat de schuldvraag al is beantwoord, ondanks het feit dat het onderzoek van de tuchtcommissie nog loopt.
Op zich is dat wel vreemd, want we hebben vorige week dinsdag met een delegatie van de club met clubondersteuner Maarten Vruggink van de KNVB om de tafel gezeten hoe we dit met elkaar kunnen oplossen. Wat kunnen wij doen om dit in de toekomst te voorkomen en welke rol kan de KNVB daarin spelen. Dat plan van aanpak moeten we binnenkort indienen bij de KNVB en ik heb er vertrouwen in dat dat goed gaat komen.
Harde lijn
Feit blijft dat zijn club nu onder een vergrootglas ligt. Iets dat Jagai droevig stemt. Het is doodzonde dat het zo moet, maar we gaan in het leiders- en trainersoverleg nogmaals onze eigen huisregels benadrukken. De regels op het veld van de KNVB zijn leidend. Wij hanteren, net als elke andere club, normen en waarden en leden die zich daar niet aan houden, kunnen wat ons betreft op zoek naar een andere club , waarschuwt Jagai voor de harde lijn, die hij samen met zijn mede-bestuursleden al eerder heeft opgesteld.
We hebben vorig seizoen negen spelers van een elftal weggestuurd omdat ze zich niet hielden aan onze regels. Dat betekende dat we een elftal uit de competitie moesten terugtrekken, maar het kon niet anders.
Straf
Jagai hoopt snel van de KNVB te horen of er een straf komt en, zo ja, wat de straf voor zijn club zal zijn. Nu lijkt het er op dat wij alleen schuld dragen aan het incident, maar waar er twee vechten, hebben er ook twee schuld. Wij gaan vanaf nu in elk geval bij elke wedstrijd camera s gebruiken om in kaart te brengen wat er allemaal gebeurt en wordt geroepen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: DTC 07