Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Voorlopig geen extra maatregelen tegen afvaloverlast in Enschede

439682 download 2 82

Het maatregelenpakket tegen afvaldump in Enschede wordt voorlopig niet uitgebreid. De gemeenteraad ging dinsdagavond in lijn met de verwachting akkoord met het in stand houden van reeds genomen maatregelen.

Wilco Louwes | Tubantia

Ook vanaf 2020 kan een huishouden dus jaarlijks 75 kilo afval gratis bij een afvalbrengpunt storten. De voorrijkosten voor het ophalen van grofvuil blijven 20 euro en de drie extra handhavers die bij invoering van diftar zijn aangesteld, blijven actief met afvaldump.

Camerahandhaving
Afvaloverlast mag op basis van enquêtes de grootste zorg van inwoners worden genoemd. Uit een evaluatie kan overigens niet worden geconcludeerd dat de maatregelen de overlast hebben doen afnemen.

Op termijn komt er een proef met camerahandhaving op drie plekken. Ook wordt er in het stadhuis bekeken of er een bestuurlijke boete kan worden opgelegd tegen afvaldump. Bij zo n boete draait de bewijslast om naar de verdachte, hetgeen het innen van de boete succesvoller maakt.

Keuzemodel
Behalve met de maatregelen, stemde de raad ook in met een beleidswijziging. Vanaf 2021 verdwijnen de plastic zakken voor verpakkingenafval en komt er een (oranje) plasticcontainer. Inwoners kunnen dan kiezen welke containers zij aan huis willen. Hoogbouwbewoners krijgen de mogelijkheid om gft-afval te scheiden.

De afvalstoffenheffing stijgt daardoor trapsgewijs met zo n 6 euro. De inzamelfrequentie van restafval en verpakkingen gaat naar een keer per vier weken. Een voorstel van PVV, EnschedeAnders, Democratisch Platform en Groep Versteeg om over te gaan op nascheiding van verpakkingsafval werd weggestemd.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Harold Busschers
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.