Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Politiek wil camera €™s bij fietstunnels naar Enschedese zuidwijken

444876 bruggg

De (on)veiligheid bij de fietstunnels in het zuiden van de stad vraagt om de plaatsing van camera s. Dat stellen drie politieke partijen. De overheid is verantwoordelijk voor de veiligheid.'

Tekst: Teun Staal | Tubantia
Video: 1Twente

Het is mooi dat er een burgerwacht is opgericht om een oogje te houden op de fietstunnels naar de zuidwijken, maar dat zou niet nodig moeten zijn. De overheid is verantwoordelijk voor de veiligheid. Daar moeten inwoners op vertrouwen.

Zo snel mogelijk

Dat stellen drie gemeenteraadsleden Malkis Jajan (VVD), Arjan Brouwer (DPE) en Gert Kel (Burgerbelangen) in een brief aan burgemeester Onno van Veldhuizen. Ze willen dat er zo snel mogelijk cameratoezicht komt bij de fietstunnels in de Helmerhoek en Boswinkel in het zuiden van Enschede. De brief is opgesteld in samenwerking met de burgerwacht die sinds enkele weken in de donkere uren in en rond de fietstunnels partrouilleert. De drie vragen Van Veldhuizen ook om een avond met de burgerwacht mee te lopen .

Tot in de eeuwigheid
De raadsleden noemen de burgerwacht geen permanente oplossing . Jajan, Brouwer en Kel schrijven: Zij kunnen er niet elke avond en elk uur staan. Ook kunnen zij dit niet tot in de eeuwigheid blijven doen. Dat mag ook niet van hen verwacht worden. Niet de inwoners zelf zijn namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid. De overheid is verantwoordelijk voor de veiligheid. Daar moeten inwoners op vertrouwen.

Krachtig antwoord
Volgens het drietal verwachten de inwoners van Enschede een krachtig antwoord van de politie en gemeente op de vaak onveilige situatie in en rond de fietstunnels. De politie liet volgens de raadsleden weten dat er veel verzoeken voor cameratoezicht binnenkomen. Maar de politie gaf aan: hier zal de gemeente Enschede iets in moeten betekenen . In de antwoorden op schriftelijke vragen die door partijen gesteld, meldde het college echter het volgende: Cameratoezicht is een uiterste middel en inzet moet proportioneel zijn . De raadsleden schrijven Van Veldhuizen dat het punt bereikt is dat we dit tot middel over moeten gaan .

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.