Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Kerstdiner voor vogels in Enschede: €˜Mensen voeren elkaar al de hele tijd €™

445081 kerstdinervoorvogels

Glühwein drinken is leuk, maar je kunt er ook iets nuttigs bij doen. Tijdens de Kerstherberg in het stadhuis, die vandaag begint, zijn duurzame vogelvoerhuisjes te maken. Beeldend kunstenaar Nicole Wegter en klimativist Karin Vaneker vertellen waarom.

Lilian ten Donkelaar | Tubantia

Hoe kom je aan een leuk vogelvoederhuisje? Je gooit een leeg melkpak bij het recycleplastic, laat dat ophalen door een vrachtwagen, dan gaat het naar een fabriek die er plastic vogelvoederhuisjes van maakt, daarna brengt een andere vrachtwagen die naar de supermarkt en daar koop je dan zo n huisje. Of je maakt een gat in het melkpak en hangt het in de boom.

Bomen volhangenDat laatste is oneindig veel duurzamer en ook nog eens veel leuker, zeggen Karin Vaneker en Nicole Wegter. Vaneker, zelfbenoemd klimativist en Wegter, beeldend kunstenaar, vonden elkaar in een project speciaal voor de wintermaanden: een kerstdiner voor de stadsvogels. Vaneker zamelde lege melkpakken in en Wegter houdt zich bezig met de aankleding van het vogelhuis. Tijdens de Kerstherberg in het stadhuis, die vandaag opengaat, houdt Wegter een workshop: hoe maak en versier ik zo n pakhuis . De bedoeling is om zoveel mogelijk bomen in de binnenstad vol te hangen en op die manier een kerstdiner voor de vogels te creëren.

Bladblazers blazen alles weg
Mensen zijn elkaar de hele tijd aan het voeren, zeker rond kerst , zegt Vaneker. Wie voert tegenwoordig de vogels nog? Met name in de winter, ook al is het nog niet erg koud, kunnen stadsvogels de hulp goed gebruiken. Uit tellingen van de Vogelbescherming blijkt dat bepaalde soorten in rap tempo verdwijnen. Zo zijn er steeds minder huismussen. De vogels die het relatief goed doen in de stad, kampen toch vaak met kleinere nesten en ondervoeding. De biodiversiteit loopt achteruit , zegt Vaneker. Je kunt allerlei dingen de schuld geven, de boeren, of het milieu, mensen hebben altijd de neiging om naar het platteland te wijzen. Maar in de stad is ook natuur en daar laten ze alles kapotgaan. Neem nou bladblazers. Ze blazen alles weg, ook tussen de struiken. Daar zit heel veel leven op de bodem en die bladeren zorgen ook voor voeding en bescherming. Blaas alles weg en dan is er voor de vogels niks meer te halen. Compenseer dat met voederhuisjes, betoogt ze.

Vogels echt nodig

Voor de workshop leverde Vaneker de melkpakken. Dat deed ze op haar gebruikelijke, wat onorthodoxe wijze. Op dagen dat het plastic wordt opgehaald fietste ik rond met de bakfiets en haalde overal de melkpakken uit de plasticzakken. Thuis vulde ze de tweelitercontainers met vogelvoedsel. Zaden, havermout, eigenlijk kan alles dat je over hebt erin. Er moet vet bij, en dat kan ook gebruikt vet zijn. Als er maar geen zout inzit. Tijdens de workshop kunnen mensen de pakken versieren. Wegter wil ook graag op scholen komen om met leerlingen voederhuisjes te maken. Het is een leuk concept, maar het gaat natuurlijk om de gedachte erachter. We willen de diversiteit herstellen. Het welzijn van groen, insecten en vogels is allemaal van elkaar afhankelijk. Denk bijvoorbeeld aan de overlast van de processierups. Als je die kwijt wilt, heb je de vogels echt nodig.

Zelf een voedermelkpak maken?

Maak een mengsel van vet en zaden. Gebruik bij voorkeur frituurvet (ossewit). Andere soorten vet kunnen ook, zolang het gehard vet is en er geen zout in zit. Er kunnen allerlei zaden in maar ook rozijnen, nootjes of meelwormen. Smelt het vet in een pannetje en roer alles door elkaar, ongeveer in twee gelijke delen vet en zaad. Giet een laag onderin het melkpak.

Als het vet hard is, maak een gat aan de zijkant iets boven het voer. Het gat mag zo groot zijn als de omtrek van de dop. Draai de dop er weer op en steek een stokje of iets anders onder de opening. Hang het melkpak aan een tak.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.