Een Duits bedrijf is deze week bezig met een bijzondere klus in de Stokhorstlaan. Het riool kreeg er maandag over tientallen meters een nieuw behangetje van glasvezel dat, eenmaal uitgehard, moet zorgen dat het riool weer minstens tien jaar vooruit kan.
Redactie | 1Twente
Gemeentemedewerker Hjalmar Oosterheert legt uit: Op deze plek zijn vorig jaar juli gaten in het riool ontdekt, nadat er een sinkhole ontstond in het wegdek. Het riool is op die zwakke plekken provisorisch gerepareerd en nu is de schade definitief hersteld. Dat is gedaan door vloeibaar glasvezel in de buis te blazen. Dat glasvezel hecht zich aan de rioolbuiswand en wordt met behulp van infrarood licht uitgehard.
Volgens Oosterheert ontstaan dergelijke gaten op plekken waar het drukriool van het buitengebied op het vrijevalriool van de stad loost. Daarbij komt veel waterstofsulfide (H2S) vrij en dat tast het beton aan. Je kunt deze techniek alleen gebruiken wanneer er voldoende buiswand overblijft om de kous te laten hechten. Bij te grote gaten moeten er stukken rioolbuis vervangen worden. Dat is hier niet het geval. Je kunt je voorstellen dat de kosten dan veel hoger uitvallen en dat de weg dan afgesloten moet worden.
Dinsdag, wanneer de laag is uitgehard, worden er gaten gefreesd in de coating op die plekken waar de bewoners lozen op het riool. De weg blijft ondertussen gewoon begaanbaar.
© Newsroom Enschede, 1Twente Enschede, archieffoto van een sinkhole op de Stokhorstlaan in 2019: Tubantia