Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

MST en ZGT maken zich zorgen: mensen met hartklachten of tia blijven weg

455681 962642

Ziekenhuizen maken zich zorgen over de plotseling sterke daling van het aantal patiënten met acute hartklachten of een tia. MST en ZGT roepen mensen op bij ernstige klachten toch echt de huisarts te raadplegen.

Frank Timmers | Tubantia

Het is de afgelopen weken veel te rustig op de tia-poli van het MST in Enschede. Neuroloog Renate Arntz is ervan overtuigd dat mensen met een tia thuisblijven vanwege de coronacrisis. Daardoor lopen ze echter een groot risico.

Van maandag 16 tot en met maandag 31 maart had de poli acht patiënten, van wie er vier geplande afspraken waren op die eerste maandag. In dezelfde periode vorig jaar verschenen er 22 patiënten.

Arntz vreest dat mensen denken dat ze thuis moeten blijven. De nadruk lijkt te liggen op niet naar het ziekenhuis komen. Misschien willen ze het zorgsysteem niet belasten, misschien zijn ze bang voor het virus omdat ze kwetsbaar zijn, misschien denken ze dat het wel overgaat.

Hartfalen
Een vergelijkbaar beeld heeft het Thoraxcentrum Twente, dat constateert dat het aantal patiënten met acute hartklachten ongeveer is gehalveerd. Normaal komen er tien tot vijftien per dag, de afgelopen week waren het er dagelijks zeven of acht.

Cardioloog en medisch manager Marcoen Scholten van het Thoraxcentrum spoort mensen met serieuze klachten aan zonder meer contact met de huisarts op te nemen. Die is daarvoor écht open , zegt hij. Het ziekenhuis kan alle noodzakelijke hartoperaties en dotterbehandelingen uitvoeren. De structuur voor het bieden van acute zorg is overeind gebleven. Er zijn genoeg cardiologen om te helpen.

ZGT
Het is Scholtens indruk dat het aantal acute presentaties deze week weer iets toeneemt. Arntz durft dat voor de tia-poli niet te zeggen. De ZGT, in Hengelo en Almelo, constateert afnames met ongeveer 50 procent wat betreft tia s en hartfalen. Deze week lijkt het aantal patiënten zich weer te normaliseren.

Over de daling van het aantal acute patiënten kan cardioloog Scholten slechts gissen. Misschien denken mensen dat het niet kan, dat het ongepast is of proberen ze het langer vol te houden. Mogelijk komen de problemen minder aan het licht doordat hun gedrag is veranderd.

Scholten: Het leven is de eerste weken vrij relaxed geworden. We sporten minder, waardoor hartproblemen wellicht niet zo snel naar voren komen. Volgens Scholten is er geen sprake van dat huisartsen minder snel doorverwijzen.

Verontrusting
Scholten merkt op dat het beeld in Enschede overeenkomt met dat elders in het land. De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC), de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN), expertisecentrum Harteraad en de Hartstichting spreken hun verontrusting uit over te lang blijven doorlopen met ernstige klachten.

Ze benadrukken dat verwaarloosde en onvoldoende behandelde hartklachten kunnen leiden tot blijvende schade aan het hart en dat acute behandeling van een tia (lichte beroerte) blijvende invaliditeit kan voorkomen.

Minder ritten

Ambulance Oost heeft meer dan honderd ritten per week minder. Voor een deel is dat volgens directeur Piet Huizinga goed te verklaren door minder sportletsel en minder verkeersongelukken. Waarom ook het aantal ritten voor mensen met pijn op de borst en hersenletsel is afgenomen, durft hij niet te zeggen. We weten niet wat er op de achtergrond gebeurt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.