Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | Wel of geen wateroverlast in Enschede afgelopen zondag?

462019 602514

Afgelopen zondag was het raak in Twente. Met name Almelo en Hengelo hadden met wateroverlast te kampen. In Enschede ging het beter en er was geen sprake van overlast. Lag dat aan de Oldenzaalsestraat waar wadi s en beken zijn aangelegd of regende het in Enschede gewoon minder? Koen Wagelaar is water-ontwerper bij de gemeente Enschede en weet hoe de systemen en voorzieningen in Enschede functioneren. Hij zegt: Er was wel minder regen, geen wateroverlast dus, maar het bleef spannend.

Laura Ratering | 1Twente

We hebben dit keer geluk gehad in Enschede , begint Wagelaar. Maar toch bleef het spannend voor het team dat zich bezighoudt met alle voorzieningen die wateroverlast tegen moeten houden. Zelf maakte Wagelaar zondag een rondje langs de velden. Immers is hij nauw betrokken bij de voorzieningen, zoals bijvoorbeeld de vernieuwde Oldenzaalsestraat en de Prinsessetunnel vlakbij het station. Dit zijn gewoon spannende momenten , vertelt de adviseur. We hebben de laatste jaren enorm geïnvesteerd om het risico op wateroverlast te verminderen.

Tijdens zijn rondje is Wagelaar het eerst langs geweest bij de Stadsbeek in Enschede-West omdat daar de meeste regen viel. Daar was het riool best overbelast. Het water wou niet meer de putjes langs de weg in. En dat is het punt waarop het nijpend wordt , legt Wagelaar uit.

20 millimeter in één uur
Het riool in Enschede, zo geeft Wagelaar aan, kan in een uur zo n 20 millimeter water verwerken. Afgelopen zondag was het aan de westkant van Enschede iets meer dan 20 millimeter, waardoor het water over de straat liep. Maar ik zag heel mooi hoe het water daar zijn weg kon vinden en naar de nieuwe Stadsbeek stroomde , aldus de ontwerper.

Kwetsbaarheid verminderen
Ook de Prinsessetunnel deed het goed. Er was geen water zichtbaar en het waarschuwingssysteem heeft de tunnel niet afgesloten. En ook op de Oldenzaalsestraat bleef het water niet staan. De stresstest was er dus nog niet echt, concludeert Wagelaar. Maar toch blijven we een heel kwetsbare stad , weet hij. We blijven bezig en zijn ook nog steeds bezig. Bijvoorbeeld met het aanleggen van Stadsbeken of de Molenstraat. Daarnaast, en dat benadrukt hij, blijft de grootste uitdaging voor de gemeente het waterproof maken van particuliere terreinen.
foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.