Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws

EUREGIO-visie: grensregio moet tot 2030 grote metropoolregio worden

De komende tien jaar wil de EUREGIO inzetten op nog meer grensoverschrijdende samenwerking. De grens is nog te vaak een groot hindernis. Om de grens te verkleinen, heeft het Duits-Nederlandse samenwerkingsverband een aantal visies en doelen om de grensregio te veranderen in een grote metropoolregio.

Duurzame ruimtelijke ontwikkeling, economie en arbeidsmarkt en maatschappelijke ontwikkeling. Dat zijn de drie pijlers waarop de EUREGIO zijn nieuwe strategie richt. “Juist in deze tijd hebben we duidelijke visies nodig”, licht onder andere Christoph Almering, directeur-bestuurder van de EUREGIO de nieuwe strategie tijdens een presentatie van de nieuwe strategie toe. “Het is lang geleden dat we de grens merkten en zagen, zoals we dat nu doen.”

Enerzijds helpt de pandemie om juist nu te kijken waar de grensregio aan moet werken, anderzijds opent deze situatie oude wonden. “Europa is aan het veranderen. Juist daarom hebben we een nieuwe strategie nodig. De EUREGIO werd opgericht met het idee om de bevolking weer te laten wennen en normale verhoudingen te laten krijgen met de buren. In de oorlogsjaren waren die natuurlijk verstoord”, vult EUREGIO-voorzitter Rob Welten aan.

“Europa is aan het veranderen. Juist daarom hebben we een nieuwe strategie nodig”

De afgelopen jaren zijn er al mooie voorbeelden geweest van een goede samenwerking en een goede lobbywerk. “De IC-bedden in Münster tijdens de eerste coronagolf waren beschikbaar door de goede samenwerking met Duitsland”, maakt Welten duidelijk.

Maar er is werk aan de winkel. Ondanks een goede samenwerking, is de grens een hindernis voor een groei van de economie. Een speerpunt met prioriteit: goede treinverbindingen met onder andere Amsterdam en Berlijn. Om de groei en de samenwerking te verbeteren, is het meten van de verschillende aspecten heel belangrijk om de successen uiteindelijk zichtbaar te maken. René Torenvlied, professor Public Management aan de UT, is voor deze metingen verantwoordelijk: “De tools ontwikkelen we op dit moment nog. Hiermee willen we straks lopende en voltooide projecten meten.”

Kansen liggen volgens voorzitter Welten in de jongere generaties: “Ik vind dat Nederlandse jongeren met name de Duitse taal moeten leren. Sinds de Brexit ligt de toekomst in Europa en het hartland van Europa is Duitsland. Dus laten we onze jeugd weer voor de Duitse cultuur en taal geïnteresseerd raken.”

Rob Welten Henkten Harkel
Rob Welten in de studio van 1Twente.
Beeld: Henk ten Harkel
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.