Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedese geluksprofessor en kleuterjuf maken prentenboek met bijzondere boodschap

Hebben we in deze tijden allemaal een beetje meer geluk en een positief mindset nodig? Geluksprofessor Mirjam Spitholt zegt in ieder geval dat we onze gedachten kunnen controleren: “Wij denken dat we van het padje afraken door de corona, maar we raken van het padje af door onze eigen gedachten over deze situatie.” Samen met kleuterjuf Daniëlle Foekens bracht zij onlangs een kleuterboek uit om ook jongeren te laten zien hoe belangrijk positieve gedachten zijn.

Eigenlijk kwam juf Foekens met het idee voor het boek ‘Vandaag is mijn lievelingsdag’. “Ik vond het verhaal van Mirjam over geluk, voldoening en positieve gedachten zo ontzettend leuk. Ik had al langer het idee van een boek voor kleuters, maar toen wist ik echt hoe ik het moest invullen”, aldus Foekens. Als juf komt ze elke dat kinderen tegen die denken niet goed genoeg te zijn en erover nadenken wat anderen van hen vinden.

“Dit probeerden we aan de hand van verschillende poppetjes visueel te maken”, legt Foekens uit. Spitholt voegt toe: “In het boek zijn drie poppetjes heel prominent. Dat is de mopperende muppet. Hij is de stem van ons ego, hij wil ons beschermen. Aan de andere kant zit de uil, onze intuïtie. In het boek heet hij de lieve lieveling. Tussenin hebben we kleuter Vicky.”

Spitholt Foekens Ernst Bergboer
Spitholt & Foekens in de studio Balengebouw van 1Twente
Beeld: Ernst Bergboer

Stiekem is het boek ook bedoeld voor ouders, vertellen de twee. “Volwassenen zijn het namelijk niet meer gewend om na de intuïtie te luisteren”, aldus Spitholt. “Elke dag hebben we zo’n 60.000 gedachten. 70 procent zijn negatief. In de coronatijd is het misschien zelfs 90 procent. Wij denken dat we van het patje afraken door de corona, maar we raken van het patje af door onze eigen gedachten over deze situatie.” Uiteindelijk is het daarom niet alleen een boek voor de kinderen, maar ook voor de ouders. “We hebben zelfs een uitleg voor ouders geschreven, zodat ze het boek niet verkeerd oppakken.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.