Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twekkelerveld krijgt eigen beek tegen wateroverlast en hittestress

De wijk Twekkelerveld ervaart, net als andere delen van Enschede, overlast van water. Daarom begint de gemeente volgend jaar met de aanleg van een groen-blauwe ader om inwoners te beschermen tegen hoge waterstanden en hittestress.

De hittegolf van 2019, hoosbuien die in juni de straten blank zetten en de natte februarimaand. Steeds vaker krijgt Enschede met extreme weersomstandigheden te maken. Daarom moet de omgeving worden aangepast. Er zijn de wadi’s, de Room- en de Stadsbeek en een grote waterberging onder de Oldenzaalsestraat. Maar daarmee is de overlast niet voorbij, want ook de wijk Twekkelerveld heeft last. Met name rond de Goolkatenweg en de Pijlhovestraat hebben de bewoners te maken met hevige wateroverlast.

“Deze wijk is een stenige wijk. Het water kan slecht weg”, legt de gemeentelijke waterontwerper Koen Wagelaar uit. “Maar middenin de wijk ligt er een behoorlijk groen gedeelte. Juist hier leggen we een waterberging aan.” De gemeente is van plan om het water in deze groene zone tijdelijk te parkeren en vertraagd af te voeren naar het Twentekanaal. “Hiervoor leggen we het gebied iets lager aan en kan het water hier, tijdens hevige buien, worden opgevangen”, aldus Wagelaar. De bedoeling is uiteindelijk dat het water van de hele wijk wordt afgevoerd naar de waterberging, vervolgens naar de beek en tot slot verder naar het Twentekanaal stroomt.

Dinsdagmiddag werden de bewoners van Twekkelerveld bijgepraat over de nieuwe plannen die er liggen. De open structuur van de beek begint bij het stroomverdeelstation, slingert vervolgens mee met de hoogspanningsmasten tot hij uiteindelijk bij de spoorlijn in een grote buis stroomt.

Loop beek Twekkelerveld
Beeld: Gemeente Enschede

Twekkelerveld is één van de tien locaties in Enschede met het hoogste risico op wateroverlast. Vier jaar geleden besloot de gemeente om de locaties aan te pakken. Dit gebeurt onder andere door het gedeeltelijk terugbrengen van de bekenstructuur. Uiteindelijk zijn de beken niet alleen bedoeld om wateroverlast tegen te gaan, maar ook om hittestress te voorkomen.

Beek Twekkelerveld
De waterberging in de wijk Twekkelerveld.
Beeld: Gemeente Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.