Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Hengelose ondernemer genomineerd voor prijs voor veganistische koffiepoeders

Iedereen kent de grote koffieautomaten bij bedrijven, universiteiten of gemeentehuizen waar je kunt kiezen uit cappuccino, latte of een chocolademelk. Allemaal lekker, maar niet voor mensen die geen dierlijke producten eten of drinken. Daarom bedacht de Hengelose Astrid van Santen veganistische oplossingen voor deze automaten. Met haar bedrijf Natulatte is ze nu genomineerd voor de ASN Bank Wereldprijs.

Met haar plantaardige koffiemelkpoeder wil de ondernemer een steentje bijdragen aan de klimaatproblematiek. “Het raakt mij. Want ik gun iedereen een inkomen en een vrij en gelukkig leven”, aldus Van Santen. Juist die reden was het beginpuntje voor haar. Het idee voor haar bedrijf kwam toen het een tijdje niet goed met haar ging. “Toen dacht ik dat we allemaal een einde hebben. Ik hield mij bewust bezig met gelijkwaardigheid, omdat ik niet snapte waarom er een onderscheid wordt gemaakt tussen dieren.” Toen besloot ze veganistisch te gaan leven en geen dierlijke producten meer te gebruiken.

Zo ontstond idee voor Natulette twee jaar geleden. “Eerst had ik allerlei ideeën, maar ik heb me moeten focussen en heb voor nu een plantaardige koffiemelkpoeder en chocolademelkpoeder geproduceerd”, vertelt Van Santen. Meerdere criteria waren tijdens het proces belangrijk: “Het moet lekker en makkelijk vervangbaar zijn. Met een cappuccino van mij kun je al 66 liter water besparen. De hele keten van de voedselproductie, en in mijn geval de melkproductie, is zo lang en ingewikkeld en zeker niet duurzaam.”

Vandaag horen de zes finalisten van de ASN Bank Wereldprijs of zij de prijzen voor hun startups winnen. In totaal zijn er 50.000 euro beschikbaar gesteld voor de eerste drie plaatsen. Van Santen hoopt onder andere op de publieksprijs van 5.000 euro. Maar ook zonder de prijs gaat ze verder. “Er zijn al een aantal klanten aangehaakt. Onder andere het Kröller-Müller Museum wil de producten in de museum hebben.”

Astrid Van Santen door Annina Romita
Astrid van Santen en haar duurzame en veganistische koffiemelkpoeders.
Beeld: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.