Verkeer
Stuur appje
Zoek

Extreme weersverandering: van diepvrieskou naar barbecueweer binnen een week

Een paar dagen geleden haalden we nog massaal de schaatsen uit de kast, terwijl komend weekend lenteachtig weer wordt voorspeld. Hengelose weersvrouw Anita van Voorst vertelt meer over deze extreme weersverandering.

“Deze verandering in temperatuur is vrij extreem”, vertelt Anita. “Binnen een week gaan we van -15 graden naar 16 graden in de plus hier in Twente. Dat is een verschil van ruim 30 graden.” Dit extreme temperatuurverschil komt door een grote zuidwestelijke stroming die een hele hoop warme lucht aanvoert. Hierdoor heeft de diepvrieskou van afgelopen weekend plaatsgemaakt voor een lenteachtige zondag, waar misschien wel gebarbecued kan worden.

De weersextremen, zoals extreme sneeuwval en heel hoge temperaturen, zijn kenmerkend voor de klimaatverandering. Deze harde overgangen vinden de laatste jaren steeds meer plaats en dat blijft waarschijnlijk ook zo. Anita: “Het lijkt erop dat we het steeds vroeger warm gaan krijgen. In 2019 was het bijvoorbeeld op 27 februari 19,5 graden in Twente. Zo’n hoge temperatuur voorspel ik niet eind februari van dit jaar, wel zit er misschien een datumrecord in komende week.”

“De weersextremen, zoals extreme sneeuwval en heel hoge temperaturen, zijn kenmerkend voor de klimaatverandering.”

Anita vermoedt dat het niet alleen dit weekend, maar ook daarna warm blijft. Ze voorspelt dat het midden volgende week 17 tot 18 graden wordt. Misschien daalt de temperatuur nog iets, maar de sneeuw en kou van afgelopen week komen niet meer terug deze maand.

Van diepvrieskou naar barbecueweer
Van sneeuw naar lenteweer binnen een week
Beeld: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.