Enschede

Enschedeër Bert Bennink bouwt aan wijkkrantenimperium: zijn vierde krant wordt De Wester

De Zuid-Wester was een wijkkrant die al 28 jaar maandelijks uitgebracht werd voor de inwoners van Enschede-West. Die krant stopte ermee, maar... er komt een nieuwe, vanaf begin 2023! De krant moet De Wester gaan heten en er wordt inmiddels druk naar een redactie gezocht.

Initiator is Enschedeër Bert Bennink. Het lijkt erop dat hij langzamerhand een krantenimperium opbouwt, want behalve het plan om De Wester van de drukpers af te laten lopen, brengt Bennink maandelijks al drie wijkkranten uit.”Enschede Zuid maak ik al. Ik begon met de wijkkrant in de Helmerhoek ‘Om de hoek gekeken’. Daar zat een kleine marge op, maar met een boel vrijwilligers en een paar freelancers lukt het.” Op diezelfde manier ging hij aan de slag in de Wesselerbrink met ‘Brinkpraat’ en wat later met ‘De Stroinkslander’.

Lastig

En nu dus De Wester in een oplage van 12.000 kranten per maand voor de wijken Boswinkel, Stadsveld, Pathmos en Ruwenbos. “Waarom het lukt? Tja, de financiering is moeilijk, de advertentietarieven liggen laag. Het is gewoon lastig. Je hebt schaalgrootte nodig, moet maatwerk voor de wijk leveren en wat we ook doen is advertenties doorplaatsen. De gemeente draagt bij via de wijkbudgetten. Ik werk met een paar freelancers die ik betaal en veel vrijwilligers.”

'Feel good'

Maar het geheim zit volgens Bennink is het kleinschalige en de wijze waarop zijn mensen het nieuws oppakken. “We zijn niet kritisch, het is meer ‘feel good’. We informeren mensen over gebeurtenissen in hun wijk. Kleine onderwerpen. Groepen die iets organiseren in de wijk en die bewoners uit willen nodigen. Dat doen wij. Instellingen die vrijwilligers zoeken. Doen we ook. Zorginstellingen leveren zelf stukken aan over hun beleid. We zorgen voor binding in de wijk. Onze insteek: we zijn een welzijnsorganisatie die een wijkkrant maakt.

Rust

Het is, denkt Bennink, vooral de oudere doelgroep die garen spint bij de wijkkrant. “Over vijftien jaar zijn er minder mensen die het interessant vinden.” De initiator heeft geen actuele websites. “Een maandkrant uitbrengen is te doen. Dat geeft ook rust.”

icon_main_info_white_glyph

Wijkkranten.nl

Bewoners die mee willen helpen de krant op te zetten en die interesse hebben in het schrijven van verhalen over de wijk kunnen zich melden bij Bert Bennink via info@wijkkranten.nl

Op www.wijkkranten.nl is alle informatie over de uitgeverij en activiteiten van de Enschedeër te vinden.

Zoektocht

Voor De Wester is hij drukdoende het netwerk en de infrastructuur op te bouwen. De zoektocht naar een redactie is begonnen en hij heeft er enige haast bij, want in januari moet de eerste krant uitkomen. “Ik zoek mensen die verhalen uit de wijk willen opschrijven of vertellen. Vrijwilligers en eigenlijk ook wel freelancers die me helpen de boel op de rails te krijgen. En dat is nog best een hele kluif.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.