Twente
Sport

Twentse darter Danny Jansen maakt zich op voor Players Championship Finals

Danny Jansen uit Holten is dit jaar één van de blikvangers in het professionele darts. Met name zijn opvallende matje scoort goed onder de fans. Nadat Jansen (20) begin dit jaar een felbegeerde PDC Tour Card in de wacht sleepte, mag hij de strijd aangaan met de beste darters ter wereld. Te beginnen met de kwalificatie voor de Players Championship Finals komende vrijdag.

Darter danny jansen rtvoost1
Darter Danny Jansen uit Holten maakt zich op voor de Players Championship Finals © RTV Oost

PDC Tour Card

Nu het einde van 2022 nadert, kan de balans worden opgemaakt van Jansens eerste jaar als Tour-Card-houder. En die balans kan nog positiever uitslaan als hij goed scoort tijdens de Players Championship Finals die vrijdag beginnen. Jansen opent zijn toernooi tegen de Portugees José de Sousa.

Ieder jaar organiseert de Professional Darts Coorporation (PDC) het kwalificatietoernooi Q-School, een vierdaags darttoernooi waarbij darters die nog niet in het bezit zijn van een PDC Tour Card, er alsnog eentje kunnen verdienen. Jaarlijks nemen honderden darters het tegen elkaar op om een van de zeldzame tickets te bemachtigen.

In januari kreeg Danny Jansen het voor elkaar: hij scoorde een exemplaar! Daarmee is de Tukker in ieder geval tot en met 2023 verzekerd van een deelname aan de PDC Pro Tour, een combinatie van diverse professionele darttoernooien eveneens georganiseerd door de PDC. De dertigdelige serie van de Players Championships zijn daarvan onderdeel.

Players Championships

Verspreid over het jaar vinden er jaarlijks dertig Players Championship toernooien plaats, waaraan alle 128 Tour-Card-houders deelnemen. Ieder toernooi heeft dezelfde opzet; in de vorm van een knock-out systeem wordt het aantal deelnemers iedere ronde gehalveerd, waardoor er na zes rondes twee finalisten overblijven.

In de finale wordt uitgemaakt welke speler de titel van het betreffende Players Championship toernooi op zijn naam mag zetten. In tegenstelling tot de meeste darttoernooien worden de Players Championships op de ‘vloer’ gespeeld, wat betekent dat er geen publiek bij de wedstrijden aanwezig is.

Players Championships Order of Merit

Afhankelijk van de prestaties wordt per Players Championship prijzengeld uitgekeerd. Ligt een speler er in de eerste ronde (laatste 128) uit, dan gaat hij met lege handen naar huis. Het bereiken van de tweede ronde (laatste 64) levert 750 Britse pond op. Een halve finalist verdient 4.000 Britse pond, de verliezend finalist 8.000 pond en de winnaar maar liefst 12.000 pond. Aan het einde van de dertig toernooien wordt al het prijzengeld bij elkaar opgeteld. Op basis daarvan volgt een ranglijst: de Players Championship Order of Merit. De top 64 van deze ranglijst kwalificeert zich voor de climax der Players Championships: de Players Championship Finals, een van de zogenaamde major-toernooien waarbij televisie aanwezig is.

47e plek

Na dertig Players Championships staat Danny Jansen met 22.750 Britse pond op de 47e plaats van de ranglijst, waarmee zijn kwalificatie voor de Players Championship Finals is veilig gesteld. Komende vrijdag start het toernooi. Jansen staat dan tegenover José de Sousa, die met 37,250 pond op de 18e plaats staat. In de onderstaande grafiek worden de prestaties verdeeld over de dertig toernooien van beide mannen weergegeven.

De prestaties van Danny Jansen (oranje) en José de Sousa (groen) verdeeld over de dertig Players Championship toernooien in 2022. N.B.: José de Sousa kwam niet in actie tijdens Players Championship 25.

Grafiek danny jansen 1 jeroen kits
Grafiek met de prestaties van de Twentse darter Danny Janssen en de Portugees José de Sousa © Jeroen Kits

Kansen

Wat opvalt aan de bovenstaande grafiek is dat Jansen over het algemeen aanzienlijk minder ver komt in de Players Championship toernooien dan De Sousa. Jansen komt in tweederde van de gevallen niet eens voorbij de eerste ronde, terwijl ‘The Special One’, zoals de Portugees ook wel genoemd wordt, doorgaans wel een paar rondes overleeft.

Daarentegen kwam De Sousa nooit verder dan de halve finale, terwijl Jansen de beker in de lucht mocht houden tijdens Players Championship 9 op 1 april van dit jaar. In de finale versloeg hij Andrew Gilding met 8-6, nadat hij in eerdere rondes bijvoorbeeld ook al wereldkampion Peter Wright had uitgeschakeld. Mede dankzij die overwinning staat Jansen vrijdag aan de aftrap van de Players Championship Finals in het Engelse Minehead.

Kansen voor Jansen?

Maakt Jansen ook daadwerkelijk kans om De Sousa te verslaan en daarmee de eerste ronde door te komen? Gezien het feit dat De Sousa gedurende het jaar constanter heeft gepresteerd, lijkt dat een behoorlijke opgave te gaan worden. Hoewel de 48-jarige De Sousa een laatbloeier is in het professionele circuit, heeft de Portugees al veel meer ervaring op grote televisietoernooien.

Met zijn overwinning op de Grand Slam of Darts in 2020 heeft De Sousa zelfs al een majortitel op zak. Voor Jansen wordt dit toernooi de eerste keer dat hij tijdens een televisietoernooi in de schijnwerpers staat, wat doorgaans meer druk met zich meebrengt. Alleen als de man uit Holten dat naast zich neer kan leggen en hij zijn niveau van 1 april 2022 haalt, maakt hij kans om de volgende ronde te behalen.

In dat geval zal hij stuiten op de winnaar van het duel tussen Krzysztof Ratajski en William O'Connor, wat ongeacht de winnaar van die wedstrijd eveneens een behoorlijke kluif zal zijn.

Externe links:
Darter Danny Jansen (19) versloeg wereldtoppers Wright en Chisnall: "Heel gaaf
" (RTV Oost)


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.