Verkeer
Stuur appje
Zoek
20221126 Sportpark Wesselerbrin Zuid Google Maps
Longread
Enschede

Wethouder voelt zich 'gegijzeld', drie clubs teleurgesteld: hoe moet het verder met de voetbaltempel in Enschede-Zuid?

20221121 Sportcluster Enschede Zuid
Sportpark Wesselerbrink-Zuid (Victoria'28 en FC Aramea) en daarboven, aan de andere kant van de Broekheurne-Ring, sporpark Wesselerbrink-Midden (FC Suryoye-Mediterraneo en UDI)
Beeld: Google Earth

Wat zo mooi begon, is verworden tot een grote poel van onzekerheid. De totstandkoming van een multifunctionele sportaccommodatie (MFSA) in Enschede-Zuid staat op losse schroeven. Sportwethouder Niels van den Berg legt de bal bij de drie voetbalverenigingen die door een ‘vertrouwensbreuk’ niet tot een officiële samenwerking zijn gekomen. Twee van die clubs willen door met een andere derde vereniging en laken het naar eigen zeggen terughoudende optreden van de wethouder in het geheel. De teleurstelling in Wesselerbrink is groot.

Na maanden van onderhandelen kwamen afvaardigingen van Victoria’28, FC Suryoye-Mediterraneo en FC Aramea ergens in oktober op stadhuis bij elkaar voor een gesprek met de wethouder en zijn ambtelijke team. Conclusie: er is onder de drie potentiële bewoners van de gloednieuwe voetbaltempel te weinig basis voor een samenhuizing op sportpark Wesselerbrink-Zuid. Om in voetbaltermen te spreken: het staat 2 tegen 1. Victoria’28 en FC Suryoye willen niet verder met buurman FC Aramea. Die voelt zich aan de kant gezet. “Als we nooit over een fusie hadden gesproken, hadden we nu een samenwerking gehad”, aldus Aramea-voorzitter Isa Metin.

Vijf sportparken dicht

Wat is er nou aan de hand? Om die vraag te beantwoorden nemen we eerst een kleine stap terug in de tijd. Om structureel te besparen op beheer- en onderhoudskosten voor voetbalvelden, besloot de gemeente in 2018 al dat het aantal sportcomplexen moet worden teruggedrongen. In totaal gaan de komende jaren de toegangspoorten van vijf sportparken in de gemeente op slot. Medio 2023 te beginnen met het Wethouder Horstmanpark, waar de voetballers van SVV en TVV, rugbyvereniging ERC en American Footballclub Broncos gehuisvest zijn.

Sportpark Diekman Oost Rtv Oost Marc Willighagen
Lees ook
Enschede steekt 4 miljoen euro in sportparken Diekman en Zuid; weg vrij voor terugkeer FC Twente

En wat dat met Enschede-Zuid te maken heeft? Om de vertrekkende sportverenigingen een nieuw onderkomen te bieden, moeten in de rest van de stad meerdere verenigingen gaan 'samenwonen' op één complex. Dat worden sportclusters genoemd. Het is logisch dat daarbij wordt gekeken naar sportparken waar nog ruimte ‘over’ is. ERC en Enschede Broncos hebben bijvoorbeeld hun toekomstige stek gevonden op sportpark Diekman-Oost, met voetbalclubs De Tubanters en PW.

Op een aantal locaties in de stad wil de gemeente Enschede investeren in multifunctionele sportaccommodaties. Dat zijn gloednieuwe clubgebouwen, inclusief kleedkamers en commerciële ruimtes. Daar kunnen de deelnemende verenigingen verder werken aan hun (gezamenlijke) toekomst en hun sociaal-maatschappelijke rol in de wijk. Voor zo'n voetbaltempel in Enschede-Zuid wordt 4 miljoen euro gereserveerd.

Een versnelde fusie mislukt

Aanvankelijk wordt bepaald dat een toekomstbestendig sportcluster op sportpark Wesselerbrink-Zuid uit vier verenigingen met samen minimaal 1500 leden moet bestaan. Victoria'28 en FC Aramea zijn als bespelers van het sportpark logische deelnemers. Ook wordt FC Suryoye-Mediterraneo, dat aan de overzijde van de Broekheurne-Ring met UDI het sportpark Wesselerbrink-Midden deelt, als logische partner gezien.

icon_main_info_white_glyph

Sportclub Enchede wilde niet

De MFSA-Zuid is een van de twee eerste multifunctionele sportaccommodaties die de gemeente Enschede de komende jaren wil ontwikkelen. Een voorbeeld van zo'n complex is sportpark De Zweede van BSC Unisson in Boekelo. Het eerste plan is dat naast Victoria'28, FC Suryoye en FC Aramea ook Sportclub Enschede aanhaakt in Wesselerbrink. Die laatste club, die van de gemeente moet vertrekken van Diekman-West voor de ontwikkeling van het trainingscomplex van FC Twente, geeft de voorkeur aan het oude veld van korfbalclub Rigtersbleek of een verhuizing naar Diekman-Oost. Op dat complex komen De Tubanters, PW, ERC, Enschede Broncos, EHC, Twente'05 en Disc Devils samen te wonen.

So far, so good. De drie verenigingen beginnen vol goede moed aan het MFSA-project. Maar de tijd dringt. De gemeente wil medio 2023 het Wethouder Horstmanpark op slot doen. En dat betekent dat er een nieuw onderkomen voor TVV en SVV moet worden gevonden. Als FC Suryoye de overstap naar het andere sportpark vóór de bouw van het nieuwe clubgebouw wil maken, komt de kantine van die club vrij voor bijvoorbeeld SVV.

De gemeente stelt daarom voor om versneld gesprekken te voeren over een fusie tussen Suryoye en Aramea. De clubs gaan akkoord, maar de onderhandelingen stranden. Volgens ingewijden heeft dat onder meer te maken met het logo, clubkleuren en de naamvoering. Dat ligt heel nauw.

Hoewel de overgrote achterban van beide verenigingen deel uitmaakt van dezelfde gemeenschap, gaat het om verschillende stromingen en levensbeschouwingen. Lang verhaal kort: de clubs komen er niet uit hoe een fusieclub eruit zou moeten zien, ook niet met bemiddeling van Henk Bolhaar, voormalig voorzitter van de Federatie Enschedese Voetbalverenigingen (FEV).

20221126 Sportpark Wesselerbrin Zuid Google Maps
Sportpark Wesselerbrink-Zuid, met aan de linkerkant het deel van Victoria'28 en rechts het voormalige onderkomen van Enschedese Boys, waar nu FC Aramea speelt.
Beeld: Google Earth

Wekenlange radiostilte

Een fusie is geen verplichting om samen te werken. Zo is het ook opgenomen in het convenant dat aan de MFSA-Zuid ten grondslag ligt. De onderhandelingen gaan dus verder, maar al gauw blijkt dat er door het mislukken van een fusie ook geen grondslag ligt voor een vorm van samenwerking op één accommodatie. Lijmpogingen hebben geen baat. In oktober dit jaar wordt de knoop doorgehakt: een sportcluster met deze drie verenigingen is van de baan.

“Dan wordt er gezegd: ‘u mag voetballen op onze velden, maar de kantine komt u niet in’. Er zijn ook verenigingen die zeggen ‘alles prima, maar club x willen we er niet bij'”

Hoewel dat nieuws in het geruchtencircuit gonst en er begin november ook in een vergadering van de FEV openlijk over gesproken wordt, blijft een beloofde formele brief van het college aan de gemeenteraad uit. Raadslid Linsey van der Veen (D66) wil niet langer wachten op duidelijkheid en vraagt begin deze week in de gemeenteraad om opheldering over de MFSA in Wesselerbrink. “Het lukt niet. Dat ligt niet aan ons, maar aan overwegingen vanuit de verenigingen zelf”, vertelt wethouder Niels van den Berg.

De sportwethouder zegt dat hij zich af en toe ‘gegijzeld’ voelt door clubs die niet met elkaar kunnen of willen samenwerken. “Dit is niet iets wat bij de gemeente of de wethouder ligt”, verklaart hij. Niet alleen op Zuid, maar ook bij het verhuizen van SVV en TVV loopt hij daar tegenaan. “Dan wordt er gezegd: ‘u mag voetballen op onze velden, maar de kantine komt u niet in’. Er zijn ook verenigingen die zeggen ‘alles prima, maar club x willen we er niet bij’.”

Andere 'derde partij' in beeld

Dan de drie hoofdrolspelers in het verhaal. Die hebben hun eigen kijk op de ontwikkelingen op sportpark Wesselerbrink-Zuid. “Dik voorbarig”, zegt voorzitter Gerard Tenniglo van Victoria’28 over de conclusie van de wethouder dat de onderhandelingen voor de MFSA-Zuid zijn vastgelopen. “Of er helemaal niets aan de hand is, dat wil ik niet zeggen. Het is de intentie geweest om met drie partijen samen te komen. Direct daarna is er een fusiepoging gedaan.”

Hoewel Tenniglo over de ins en outs van het klappen van de samenwerking niet te veel kwijt wil, laat hij doorschemeren dat er ‘financieel probleem’ opdoemde waardoor er vraagtekens lagen bij de deelname van FC Aramea. Het heeft in ieder geval geleid tot een duidelijk stellingname. “Ik wil niet meer met Aramea in één gebouw. Het vertrouwen is weg.” Maar daarmee volgens hem niet het vertrouwen in het sportcluster. “We hebben een uitstekende relatie met FC Suryoye. We willen samen verder, met een derde partij erbij.” En die derde partij hebben de clubs ook al in beeld.

'Nette oplossing voor Aramea'

De uitleg van Gerard Tenniglo wordt gedeeld door Isa Alp. Hij spreekt namens FC Suryoye-Mediterraneo als het gaat om de totstandkoming van de multifunctionele sportaccommodatie. “Onze intentie is er. We willen graag verder met Victoria’28. We staan er samen sterk in.” Maar Alp zegt die houding te missen in de bijdrage van sportwethouder Van den Berg in de gemeenteraad, die sprak over dat hij zich gegijzeld voelt.

“Ik wil niet meer met Aramea in één gebouw. Het vertrouwen is weg. We hebben een uitstekende relatie met FC Suryoye. We willen samen verder, met een derde partij erbij”

“Ik hoor ineens veel conclusies en aannames”, zegt Alp. “Maar sinds de bijeenkomst in oktober (waarin de samenwerking binnen de MFSA is gebroken, red.) heb ik niets meer de wethouder gehoord.” Terwijl FC Suryoye en Victoria’28 snel verder willen. “We hebben grote commerciële partijen die willen meedoen in de MFSA”, aldus Gerard Tenniglo.

Hij is teleurgesteld in de wethouder. “We hebben contacten met een derde partij (een derde voetbalclub, red.) om met ons mee te doen. En ook voor FC Aramea hebben we een nette oplossing aangedragen: die zouden in de huidige kantine en op de huidige velden van FC Suryoye kunnen. Maar de gemeente pakt niet door.” Tenniglo heeft het gevoel dat Van den Berg FC Aramea de hand boven het hoofd houdt.

'Waarom zouden wij weg moeten?'

Ondertussen heerst er bij die derde partij, FC Aramea, teleurstelling en desillusie. “Ik snap er niets van”, verzucht voorzitter Isa Metin. Vlak na de zomervakantie, toen de drie verenigingen inzage moesten geven in elkaars financiën, heeft hij naar eigen zeggen contact met zijn collega van Victoria’28 voor de vervolggesprekken. “Toen is mij duidelijk gemaakt: we gaan met FC Suryoye verder, maar niet meer met FC Aramea. Gezien de tijd en energie die we hierin hebben gestoken is dat heel pijnlijk en niet respectvol.”

“Ik vind het jammer, want we hebben zo veel goede dingen samen gedaan met Victoria, zoals de beveiliging van het sportpark toen er sprake was van jongerenoverlast. En ook bij de fusie hebben we veel water bij de wijn gedaan”

Metin bestrijdt dat er financiële problemen zouden zijn. Na het mislukken van de fusie zijn er volgens hem afspraken gemaakt over het vervolg, het opzetten van een overkoepelende stichting voor de MFSA. Een van de afspraken was het aanleveren van financiële stukken om de draagkracht van verenigingen aan te tonen. “Vanaf dat moment heeft Aramea de stukken willen aanleveren, maar dat was niet meer nodig. Want er was besloten dat ze niet meer met ons verder willen.” De reden die Metin is gegeven voor het stopzetten van de samenwerking is het mislukken van de fusie. “Maar fusie is nooit het uitgangspunt geweest binnen het sportcluster.”

De Aramea-voorzitter zegt niet te weten wat zijn club fout heeft gedaan en denkt dan ook niet aan een veld- en kantineruil met FC Suryoye. “Wij zitten al op dit complex. Waarom zouden wij weg moeten? Ik vind het jammer, want we hebben zo veel goede dingen samen gedaan met Victoria, zoals de beveiliging van het sportpark toen er sprake was van jongerenoverlast. En ook bij de fusie hebben we veel water bij de wijn gedaan. Ik denk dat als we het nooit over een fusie hadden gehad, we nu een samenwerking zouden hebben.”

Wethouder is zeker: MFSA komt er

Of de gemeente Enschede spijt heeft dat er is aangedrongen op een versnelde fusie? “Absoluut niet”, zegt wethouder Niels van den Berg. “Dat de hele samenwerking nu is mislukt, daar heb ik geen waardeoordeel over. Dat heeft ook met gevoelens te maken. Maar ik heb ook gevoel. En mijn gevoel is dat het teleurstellend is.”

20221121 Sportcluster Enschede Zuid
Lees ook
Staat de nieuwe voetbaltempel in Enschede-Zuid op losse schroeven? 'Ik wacht al zes weken op informatie'

Dat sinds de vertrouwensbreuk een reactie vanuit het college lang op zich heeft laten wachten is volgens Van den Berg ‘logisch te verklaren’. Het bestuurlijke proces (met alle partijen in gesprek, een actieplan maken voor het vervolg) neemt volgens hem nu eenmaal wat weken in beslag. Maar volgende week komt er een brief met uitleg. “Dat gebouw komt er”, aldus Van den Berg. “En er komt voetbal in.” Met welke clubs, dat laat de wethouder nog in het midden. Maar de gemeente gaat meer regie pakken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.