Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Hobbyhovenier Olga: 'Wat je nu moet doen? Onkruid wieden!'

De winterwanten kunnen weer worden opgeborgen, de tuinhandschoenen kunnen aan! In de natuur brullen sneeuwklokjes en krokussen de grond uit en de knoppen van bomen en struiken beginnen al voorzichtig uit te komen. Is dat niet veel te vroeg? Wat als het straks weer gaat vriezen? En wat moeten we nu als eerste doen in onze tuin? We vuurden onze vragen af op de Deurningse hobbyhovenier Olga van Ekelenburg.

Nou Olga, zeg het maar: begint het voorjaar te vroeg? Wat als er straks een paar nachten vorst over de knoppen en net opgekomen plantjes heen gaan?
"Da's geen probleem, de natuur herstelt zich vanzelf. Een beetje nachtvorst is sowieso geen probleem. Het wordt anders als het langere tijd matig of streng gaat vriezen. Dan zullen bepaalde planten echt beschermd moeten worden met vriesdoek. Denk aan rozen en hortensia's. Die zijn gevoelig voor vorst."

“Een beetje nachtvorst is geen probleem. Het wordt anders als het langere tijd matig of streng gaat vriezen.”

En snoeien, is dat iets wat we nu al kunnen doen?
"De struiken die in de zomer bloeien, snoei ik pas in maart. Voorjaarsbloeiers had je eigenlijk al in het najaar moeten snoeien. Als je dan toch per se even de tuin in wilt met je snoeischaar, snoei dan de vlinderstruik maar. Dat kan ook nu al wel. Let er wel op dat je hem niet te kort snoeit. Zorg dat er onder het snoeivlak altijd nog een paar knoppen zitten. Bij matige vorst kunnen de bovenste knoppen het lastig krijgen. Snoeien is trouwens deels ook een kwestie van smaak. Ik zeg altijd: in de tuin moét je niks."

Wat kunnen we sowieso nu wél doen in de tuin, zonder dat we onherstelbare schade aanrichten?
"Onkruid wieden! Met dit zachte weer zie je het de grond uit schieten. En wat is er nu lekkerder dan met de zon op je kop en met je knieën op de grond in de tuin aan het werk zijn? Letterlijk even aarden, haha!"

Overigens zitten de tuincentra nu dicht voor bezoekers. Wél kun je bestellen en afhalen en dat raadt Olga iedereen dan ook aan te doen, want plantjes poten kan deze week prima.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.