Verkeer
Stuur appje
Zoek

Zwerfvuilopruimer Jaap de Boer: 'Ik ben geen wereldverbeteraar'

Zwerfvuil. Het lijkt soms dweilen met de kraan open. Gelukkig zijn er zwerfvuilopruimers zoals Jaap de Boer uit het Gelderse Geesteren, die steeds weer de moeite nemen het op te rapen. De Boer verzorgt donderdag 11 maart een lezing voor de Natuur- en MilieuRaad Hengelo en was donderdag 4 maart te gast bij 1Twente Vandaag om te vertellen over zijn app Helemaal Groen.

Wandelaar tegen wil en dank

De Boer schuift aan gekleed in z'n wieleroutfit. Hij is vanuit Geesteren naar de studio in Enschede gefietst, zo'n 35 kilometer: "Ik ben van huis uit fietser, maar door een ongeval jaren geleden kon dat even niet meer en toen ben ik gaan wandelen. Nou, als ik ergens een hekel aan heb is het wel wandelen." Het wandelen opende hem echter de ogen: hij zag hij ineens overal zwerfvuil liggen en daar moest hij iets mee: "Ja, want aan zwerfvuil heb ik ook een hekel. Ik ben heus geen wereldverbeteraar en echt niet iedereen moet van mij met zo'n zak en een grijper op pad, maar het opruimen geeft mij voldoening."

icon_main_info_white_glyph

Helemaal Groen

De app Helemaal Groen is door Jaap de Boer ontwikkeld. De app registreert waar jij loopt en vuilnis opraapt. Een volgende gebruiker ziet dat vervolgens en kan ervoor kiezen op een andere plek te gaan inzamelen. Uiteindelijk moet de kaart helemaal groen worden. De gemeente Berkelland, waar Jaap de Boer woont, is al aardig ingekleurd, de rest van Nederland volgt in rap tempo; zo'n 4.000 mensen gebruiken de relatief nieuwe app inmiddels en de verwachting is dat dat aantal tegen het einde van dit jaar verdubbeld is.

“Je wilt natuurlijk niet hoeven te betalen voor de rommel die je hebt opgeraapt”

'Betalen voor de rommel'

Bij aankomst in Enschede ging De Boer donderdag eerst even met een vuilniszak rond in het parkje bij het monument van de ramp. Daar graaide hij binnen no time een vuilniszak aan rommel bijeen. In zijn woonplaats verdwijnt zo'n zak gewoon in de grijze container of de PMD-bak, maar in diftar-gemeentes als Hengelo is dat 'wel een dingetje' weet De Boer uit de verhalen. "Daar valt nog veel winst te behalen. Er is een grote kloof tussen goedwillende burgers en sommige gemeentes. In Berkelland hebben 330 mensen de app Helemaal Groen gedownload. In Hengelo zijn het er maar een paar. Want, je wilt natuurlijk niet hoeven te betalen voor de rommel die je hebt opgeraapt."

Jaap de boer helemaal groen zwerfvuil JEROEN JAZET RECHTENVRIJ
Lees ook
'Diftar ontmoedigt mensen die zwerfvuil willen inzamelen'

'Wij halen de zakken kosteloos op'

De gemeente Hengelo laat desgevraagd weten dat zwerfvuilophalers zich al jaren kunnen melden bij groenbedrijf Gildebor. Niet alleen voor zakken, grijpers en handschoenen, maar ook om hun gevulde zakken weer op te laten halen. "Er zijn in Hengelo ook best veel mensen die van deze mogelijkheid gebruik maken", aldus een woordvoerder. Met deze wetenschap zal het aantal app-gebruikers ook in Hengelo de komende tijd dus kunnen stijgen...

Opschoondag

Op zaterdag 20 maart is er weer de Landelijke Opschoondag. Met zulke initiatieven is De Boer vast blij? "Het is goed dat er aandacht is voor zwerfvuil en dat zulke dagen worden gehouden, maar daarnaast zouden gemeenten ook individuen moeten faciliteren, die op momenten dat het hen uitkomt gaan opruimen." In Hengelo is dat in elk geval goed geregeld.

Meedoen aan de Landelijke Opschoondag? Ga naar supportervanschoon.nl

Jaap de boer helemaal groen zwerfvuil JEROEN JAZET RECHTENVRIJ
De app 'Helemaal Groen' registreert waar jij loopt en vuilnis opraapt. Een volgende gebruiker ziet dat vervolgens en kan ervoor kiezen op een andere plek te gaan inzamelen.
Beeld: Helemaal Groen / Jeroen Jazet
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.