Verkeer
Stuur appje
Zoek

‘Als de camera’s uitstaan is Wilders alleraardigst en belangstellend’

We zitten een week voor de Tweede Kamerverkiezingen. De campagne draait op volle toeren, we zien de lijsttrekkers vaker dan onze eigen familie en bij 1Twente zat elke week wel een kandidaat uit de regio in de uitzending. Dan hoor je natuurlijk alleen wat zij willen dat wij horen, maar wat gebeurt er eigenlijk achter de schermen? En wat zeggen ze als de microfoon uitstaat? Oud-journalist Dolf Ruesink weet er alles van. Hij haalde in de aanloop naar zes verkiezingen namens Tubantia lijsttrekkers naar Twente voor interviews en ontmoetingen met lezers.

Verjonging

Ruesink is al weer een paar jaar met pensioen, maar al die zes verkiezingen staan hem nog helder voor de geest. Wat was het verhaal van zijn laatste, in 2017? “Het was de eerste keer dat we de bijeenkomsten op de campus van de UT hielden. Daarvoor was het altijd op de redactie en de eerste keer zaten we zelfs in de drukkerij, tussen de rollen papier. Het mooie van de UT was dat er veel meer jongeren langs kwamen, dan voorheen bij de krant. De gemiddelde krantenlezer is toch veertigplus. Dat was dus een goeie zet.”

Pim Fortuyn

Ruesink heeft vanaf 2002 deze bijeenkomsten georganiseerd. Dat ging veel verder dan een paar keer bellen met Den Haag: “Een jaar van te voren was ik al in Den Haag om de lijsttrekkers te benaderen. Je moest echt een vertrouwensband opbouwen, dat vergde een fikse investering in tijd.” Tubantia was in 2002 de eerste regionale krant die lijsttrekkers naar de regio haalde. En dat jaar bleek achteraf een heel bijzonder verkiezingsjaar te worden.

“Pim Fortuyn was in opkomst met z’n LPF. Hij zou de serie bijeenkomsten op 13 mei afsluiten. Daar kwam veel weerstand op van met name Enschedese lezers. Het was die dag namelijk precies twee jaar ná de vuurwerkramp. Uiteindelijk haalde Fortuyn die 13e mei helemaal niet. Een week eerder werd hij vermoord.”

“Fortuyn zou de serie bijeenkomsten op 13 mei afsluiten. Daar kwam veel weerstand op. Het was die dag namelijk precies twee jaar ná de vuurwerkramp.”

Balkenende en De Vries

Uiteraard weet Ruesink nog precies waar hij op dat moment was. Aan het werk op de krant: “Paul Rosenmöller (GroenLinks, red.) was die dag bij ons. Hij verliet op het moment dat de moord bekend werd net de redactie. Niet veel later kregen linkse politici zoals hij en Melkert beveiliging, omdat aanhangers van Fortuyn verkondigden dat ‘de kogel van links’ kwam.”

“Je zou denken dat de lijsttrekkers hun komst naar Twente niet zo serieus namen, maar het merendeel bereidde zich terdege voor. Jan Peter Balkenende nam een dag van te voren zijn intrek in Hotel Bloemenbeek in De Lutte en dan belden hij en z’n rechterhand Jack de Vries mij ’s avonds in Haaksbergen op om door te spreken welke thema’s er allemaal op tafel zouden komen. Ze lieten niets aan het toeval over.”

Geert Wilders

Met de in het openbaar meestal snoeiharde Geert Wilders had Ruesink ook leuke ervaringen: “Als de camera’s uitstaan is het een heel vriendelijke en belangstellende man. Ik heb hem rond drie verkiezingen meegemaakt. Het meest opvallend was zijn beveiliging. De eerste keer dat hij naar Enschede kwam, had hij er 36 bij zich.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.