Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Grond- en regenwater verandert in drinkwater in waterkelders Melkhal

Onder de Melkhal van Enschede aan de Raiffeisenstraat kan drie miljoen liter grond- en regenwater worden opgeslagen. Vitens, Saxion en waterpartners zijn druk bezig te onderzoeken hoe het water in die enorme kelders gebruikt kan worden als drinkwater.

3 miljoen liter water

De bijzondere Melkhal die straks wordt omgebouwd tot restaurant, supermarkt, foodmarkt, hotelkamers en werkplekken herbergt straks nog veel meer verrassingen. De waterkelders onder het gebouw met een capaciteit van 3000 kubieke meter, goed voor 3 miljoen liter water, vragen erom in ere te worden hersteld.

De grote wateropslag kan volgens de ontwikkelaar van het gebouw en onderzoeker Ruben Timmers van Saxion prima worden gebruikt voor de aanleg van een grijswatercircuit in het gebouw en het nog te bouwen appartementencomplex ernaast. Dat betekent dat er water beschikbaar is voor de toiletspoelingen.

Ruben Timmers Ernst Bergboer
Onderzoeker Ruben Timmers van Saxion
Beeld: Ernst Bergboer

Zuivering

Maar, vond de onderzoeker, waarom zou de lat niet hoger gelegd worden? “Technisch is het gewoon mogelijk om er drinkwater van te maken.”

Het onderzoek van de deelnemende partijen is onder meer daarop gericht. Bekeken wordt of bij de Melkhal een zuiveringsinstallatie als testopstelling geplaatst kan worden om het opgevangen water drinkbaar te maken. Dat kan volgens de deskundigen met nanofiltratiemembranen. Die techniek is ook gebruikt bij de rioolwaterzuivering in Glanerbrug.

20210319 084900 Melhal Buiten
De Melkhal krijgt nieuwe functies
Beeld: Ernst Bergboer

Grondwater

Drinkwater wordt geleverd door Vitens en wordt centraal gezuiverd. Dat is efficiënt, veilig en uiteindelijk goedkoop. We betalen 1 euro voor 1000 liter schoon water. “We hebben in Nederland heel goed drinkwater”, oordeelt Timmers. In die zin hoef je niet veel te veranderen.

Anders wordt het als je het water in wat breder in dit geval ook Enschedees perspectief gaat bekijken. Dan zie je dat Enschede aan de ene kant een grondwateroverschot heeft en aan de andere kant in droge zomers maar moeilijk aan water kan komen. Vorig jaar waarschuwde Vitens nog voor een tekort aan drinkwater in de regio.

20210319 092234 Kelder Melkhal
Een waterkelder onder de Melkhal
Beeld: Ernst Bergboer
icon_main_info_white_glyph

Onderzoek Decentraal Drinkwater

Het onderzoek ‘OneStepNF – Decentraal (drink)Water Enschede’ is een samenwerking van de Saxion-lectoraten 'International Water Technology' en 'Duurzame Leefomgeving' met Vitens, Gemeente Enschede, NTP Groep, VincentSpikker, Siers Groep Oldenzaal, Jotem Waterbehandeling en NX Filtration.

Stadsmaten

Die moeilijke waterhuishouding van de stad biedt ook kansen voor bijvoorbeeld zo’n decentrale watervoorziening rond en in de Melkhal. De wateropslag is er al, onder het oude Stadsmatenziekenhuis moet overtollig grondwater worden weggepompt en dat kan net zo goed naar de waterkelders worden geleid.

“Op die manier heb je een constante bron. Je hoeft de kelders niet helemaal af te vullen. Dat kun je dan weer doen met regenwater waardoor je wateroverlast voorkomt”, legt Timmers uit. “Natuurlijk staan veiligheid en leveringszekerheid voorop, maar ik hoop dat we tussen nu en vijf jaar drinkwater kunnen laten zien.”

Het zou dan ook maar zo kunnen zijn dat in de nabije toekomst nieuwbouwwoningen en gebouwen worden voorzien van waterkelders of wateropslagtanks voor op z’n minst een grijswatercircuit.

Still melkhal
Ruben Timmers bij 1Twente Vandaag
Beeld: Ernst Bergboer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.