Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Het DNA van Hengelo roept na ruim twee jaar nog steeds vragen op

Tekening DNA van hengelo
In een politieke markt werden raadsleden dinsdag bijgepraat over 'het verhaal van Hengelo' en hoe het wordt gebruikt om de stad op de kaart te zetten.
Beeld: Illustratie / Hengelo.nu

Twee jaar is er uitgebreid onderzoek gedaan naar het zogeheten 'DNA van Hengelo', omdat er bij verschillende partijen behoefte was aan één duidelijk stadsverhaal. Het resultaat werd eind 2018 door de gemeente gepresenteerd in het boekje ‘Het verhaal van Hengelo’. Ruim twee jaar na dato zorgt dit DNA van Hengelo nog steeds voor vragen bij de gemeenteraad, maar ook bij inwoners. In een politieke markt werden raadsleden dinsdag bijgepraat over 'het verhaal van Hengelo' en hoe het wordt gebruikt om de stad op de kaart te zetten.

Het verhaal van Hengelo

Hoe zit het ook alweer met het DNA van Hengelo? In 2017 en 2018 is er met honderden Hengeloërs gesproken over hoe zij naar de stad kijken. Het initiatief om de identiteit van Hengelo te omschrijven, kwam voort uit het actieplan Binnenstad en het internationale project Retailink. De opgehaalde informatie werd vertaald naar een aantal kernwaarden waar Hengelo voor staat. Op basis daarvan werd het DNA van de stad als volgt samengevat: 'Hengelo is betrokken en leefbaar, vindingrijk en vaardig, idealistisch en praktisch.'

"Een stad is vaak aantrekkelijk om te bezoeken als het een herkenbaar karakter heeft. Dat willen we voor Hengelo ook en daarom hebben we afgelopen twee jaar het DNA van de stad onderzocht", was de toelichting die de gemeente Hengelo en Hengelo Promotie in 2018 gaven. De noodzaak om het verhaal van Hengelo vast te stellen, onderstreepte dinsdag ook Joop Nijenhuis, programmamanager binnenstad van de gemeente Hengelo: "Als je met de binnenstad aan de gang wilt en als je wilt weten waar je naartoe gaat, dan moet je eerst weten waar je vandaan komt."

Bekijk de video van TriMotion over Het Verhaal van Hengelo

Stad met een dorps karakter

Het DNA van Hengelo wordt gezien als een instrument voor de positionering van de stad. Met de uitkomsten in de hand kan bepaald worden of evenementen of activiteiten passen bij dat waar Hengelo voor staat. Zo komt in het verhaal van Hengelo onder meer het dorpse karakter van de stad naar voren.

"Op een moment dat een evenement zich aandient en je moet een beslissing nemen om het te financieren, dan zou je eerder kiezen voor een evenement dat bij een dorps karakter past, dan een evenement met techno en hardcore", aldus Monique Otto, marketingmanager bij Hengelo Promotie. "Als je al een keuze hebt gemaakt, dan is het gemakkelijker om te kiezen voor een evenement dat het dorpse karakter benadrukt en versterkt."

Informatie

Volgens wethouder Gerard Gerrits is de gemeenteraad in het verleden op verschillende momenten geïnformeerd. "Het staat u vrij om ieder onderwerp te agenderen voor een politieke markt. Dan ben ik de eerste die aanschuift. Dat geldt hiervoor natuurlijk ook. Er zijn echter meerdere momenten geweest dat we het stuk hebben toegezonden, dan gaan wij er vanuit dat het bekend is."

De gemeenteraad is in informele bijeenkomsten in 2018 en 2019 geïnformeerd over het traject. Ook heeft de raad het boekje gekregen en staat alle informatie online, inclusief een filmpje. In een politieke markt van 18 december 2019 ging het ook al eens over de kernwaarden op basis van het DNA.

Wiert Wiertsema, fractievoorzitter van ProHengelo, liet weten de schriftelijke grondslag te missen. "We hebben geen enkel stuk ontvangen over het DNA van Hengelo. Dat is een wat mager uitgangspunt voor deze vergadering." De fractievoorzitter van ProHengelo zei dat het DNA inspirerend kan werken. "Maar ik vind dat we wel precies moeten weten waardoor we ons kunnen laten inspireren."

“Het DNA is geen doel op zich, het is een onderlegger. Het is niet zo dat wij hier iets vaststellen. Het DNA is er.”

Trots

Het DNA van Hengelo is niet opgehaald om de Hengeloër trots te maken op de stad, zegt Joop Nijenhuis. "Op het moment dat er een campagne moet komen om de Hengeloër trots te maken op de stad, dan kun je wel het DNA gebruiken om de Hengeloër te raken en te kijken hoe de stad in elkaar zit."

Op dit moment is Hengelo Promotie bezig is met het ontwikkelen van een voorjaarscampagne. Monique Otto: "Daarin is heel duidelijk de keuze gemaakt om ons te richten op de bewoner en juist die dingen uit te lichten waarop de bewoner trots moet zijn." Ze wilde er nog niet teveel over zeggen, maar zei dat de insteek van de campagne is dat veel dingen heel dichtbij zijn in Hengelo. "Dingen waar je vaak met je neus bovenop zit en waarvoor je dus niet ergens anders heen hoeft te gaan."

408150 marktplein 1955
Het Hengelose marktplein in 1955, een typisch stuk wederopbouwarchitectuur. "Hengelo is een erfgoedstad van nationaal belang. De wederopbouwarchitectuur is waardevol, maar kan beter worden benut", aldus de Stichting Erfgoed Hengelo.
Beeld: Illustratie / Hengelo.nu

Een duidelijk beeld

Ondanks een uitgebreide uitleg, spreekt het verhaal van Hengelo niet bij iedereen meteen tot de verbeelding. Hans de Gruil, voorzitter van Stichting Erfgoed Hengelo, verwacht van het DNA van Hengelo dat het meteen een duidelijk beeld oproept. "Zoals Heerenveen een sportstad is. Dat mis ik in Hengelo. Als ik dat voor Hengelo ga proberen, dan kom ik eigenlijk niet verder dan een slaapstad. Dat vind ik heel erg bedenkelijk en jammer," zegt hij. De Gruil ziet vanuit het erfgoed kansen die benut kunnen worden.

"Hengelo is geen historische stad, maar wel een erfgoedstad van nationaal belang. Dat moeten we benutten." De Gruil vindt dat herkenbare zaken in de stad met elkaar verbonden moet worden. "Daar moet dan wel beleid op gemaakt worden."

Raadslid Herbert Capelle ziet het verhaal van Hengelo als een verhaal dat nog niet helemaal af is. "We moeten in de toekomst werken aan iets waarmee we Hengelo echt op de kaart kunnen zetten en iets onderscheidends maken, een beeld dat het oproept als je het over Hengelo hebt."

“Leg het DNA vast in een visiedocument. Dan heb je er ook geen discussie meer over, want we gebruiken het telkens weer.”

'DNA is als Lambertuskerk'

In de politieke markt werd dinsdag de vraag gesteld of het DNA van Hengelo niet officieel vastgesteld moet worden. Wethouder Gerard Gerrits zei dat het college het stuk niet vaststelt, maar er wel mee werkt. "Het DNA is geen doel op zich het is een onderlegger. Het is niet zo dat wij hier iets vaststellen. Het DNA is er. De Lambertuskerk verplaatsen we ook niet naar Rijssen, dat is een onderdeel van onze stad. Waar het DNA met name voor gebruikt wordt is eenduidigheid, bedoelt voor de citymarketing."

Hanneke Steen, fractievoorzitter van CDA Hengelo, vond dat er wel degelijk sprake was van een keuze door het college. "Het is een richtsnoer waar we beleid op baseren. Het DNA van Hengelo, waar al zo vaak over is gesproken, is belangrijk als richtinggevend document. Dan kunnen we het op z'n minst, voordat we de documenten gaan opstellen, met elkaar bespreken."

Het verhaal van Hengelo dna van
Screenshot uit het boekje Het Verhaal van Hengelo
Beeld: Illustratie / Hengelo.nu

Vastleggen

Han Daals van BurgerBelangen vindt dat je het DNA van Hengelo best zou kunnen vastleggen voor verdere actie. "Waarom leg je dit niet in een visiedocument vast, zoals we met veel andere zaken hebben gedaan? Dan heb je er ook geen discussie meer over, want we gebruiken het telkens weer."

Wiertsema voegde toe dat het DNA door niemand is vastgesteld, maar dat het er wel is. "Er moet eigenlijk een mooi lijstje omheen, met een handtekening eronder van de burgemeester en de gemeentesecretaris."

“Je verwacht dat dat DNA een duidelijk beeld oproep. Als ik dat voor Hengelo ga proberen, dan kom ik eigenlijk niet verder dan een slaapstad.”

Rol van de raad

Het CDA vond het te makkelijk om te zeggen 'Het DNA is er, hiermee moeten we het doen.' Hanneke Steen: "Ik ben blij dat er een verhaal ligt waarmee we richting geven aan hoe we onze stad inrichten. Het gaat erom dat we als raad ook richting willen geven aan een inhoudelijke discussie, want als het gaat over een stad met dorps karakter, wat betekent dit dan als we onze besluiten nemen?"

Wethouder Gerard Gerrits zei aan het einde van de politieke markt de raad van extra informatie te zullen voorzien over het de totstandkoming van het DNA van Hengelo.

Externe link: Bekijk hier de politieke markt terug op Youtube

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.