Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Heupairbag voor 'valgevoelige' oudere

Zorginstelling Carintreggeland gaat speciale heupairbags inzetten bij kwetsbare ouderen. Deze zogenaamde 'Wolk Airbag' moet voorkomen dat cliënten hun heup breken bij een val. Carien Morskieft is projectmedewerker zorgtechnologie bij Carintreggeland en was woensdag 24 maart te gast in 1Twente Vandaag.

"Een heupairbag is eigenlijk een soort riem of gordel, waarbij aan beide zijden een flapje zit die zich volblazen bij een valpartij", zegt Morskieft. Het is een ingenieus systeem met zes sensoren die continu berekeningen uitvoert. "De sensoren meten de snelheid en de hoek, waardoor het systeem al geactiveerd wordt voordat de cliënt de grond raakt."

Innovatie in de zorg

De Wolk Airbag is één van de voorbeelden van technische innovatie in de gezondheidszorg. Carintreggeland experimenteert met meerdere technologische toepassingen. Morskieft: "We houden de markt goed in de gaten. We hebben bijvoorbeeld een test gedaan met slim incontinentiemateriaal. Dit wordt ingezet bij cliënten die fysiek zwaardere zorg nodig hebben. Het incontinentiemateriaal meet de hoeveelheid urine en ontlasting die er in zit, waardoor je iemand niet onnodig hoeft te verschonen en de cliënt niet onnodig belast", zegt Morskieft. Deze techniek wordt ook toegepast bij cliënten die in de terminale fase zitten.

“De sensoren meten de snelheid en de hoek, waardoor het systeem al geactiveerd wordt voordat de cliënt de grond raakt.”

James en Jayjay

Ook lopen er bij Carintreggeland twee zorgrobots door de gangen van de zorginstelling. James and Jayjay, zoals de robots heten, worden toegepast om te kijken hoe robotica kan worden ingezet in de gezondheidszorg. Ze kunnen cliënten bijvoorbeeld de weg wijzen. "Maar technologie gaat het mensenwerk in de zorg niet vervangen", aldus Morskieft. "Het is echt een hulpmiddel en geen vervanging."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.