Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Sterrenchef Lars van Galen: “Ik wil altijd vernieuwen én beter worden”

447487 larsvangalen
Sterrenchef Lars van Galen is altijd bezig met innoveren en komt straks met een nieuwe menukaart.
Beeld: Archief 1Twente

De horeca maakt moeilijke tijden door, maar sterrenchef Lars van Galen van restaurant 't Lansink zit zeker niet bij de pakken neer. Een mooie beloning was vorige week het nieuws dat het toprestaurant de Michelster behoudt die het in 2014 kreeg. “Heel gaaf dat hij weer mag blijven stralen boven 't Lansink.”

Blijven vernieuwen

Stilzitten zit niet in de aard van Lars van Galen: “Ik wil altijd vernieuwen, bezig blijven en beter worden. Dat is de opdracht,” zegt hij. Dat betekent steeds maar weer nieuwe gerechten bedenken en een nieuwe menukaart samenstellen. De tijd dat het restaurant gesloten is, wordt daarvoor goed gebruikt. “We verwachten stiekem dat we ergens in juni weer open mogen, maar hopelijk daarvoor al. Het menu wil ik dan klaar hebben en laten zien dat we de tijd goed gebruikt hebben,“ zei hij zaterdag in het programma Goedemorgen Hengelo.

“'We verwachten stiekem dat we ergens in juni weer open mogen, maar hopelijk daarvoor al'”

Afhaalmenu en foodtruck

“Normaal staan we met ’s avonds met zeven koks te knallen om allerlei gerechtjes te maken. Helaas nu even in een andere setting, maar hopelijk kunnen we snel weer normaal open, zodat we weer gasten kunnen ontvangen.”

Liefhebbers kunnen op dit moment wel thuis culinair genieten van wat het restaurant te bieden heeft. Net als veel andere Hengelose horecabedrijven heeft het 't Lansink een afhaalmenu. “We hebben op dit moment een dinerbox met daarin een aspergemenu wat helemaal voorbereid is. Mensen hoeven het alleen maar warm te maken en op een bordje te leggen. “Vier gangen met gemarineerde zalm, een klassieke aspergesoep erin en de keuze uit asperges met Twentse achterham, kalfswangetjes of met een mooi stukje visfilet.”

Daarnaast staat ieder weekend ook de foodtruck weer aan de C.T. Storkstraat. “Het is voor de hele buurt in Tuindorp gewoon leuk dat er weer heel wat gebeurt. We staan daar met onze verse friet en hebben kleine gebakjes die mensen mee naar huis kunnen nemen bij de koffie. We maken er gewoon weer een groot feest van.”

“Je moet vooral doen wat je altijd doet, anders hou je jezelf voor de gek. Je kunt niet één keer beter gaan koken, je moet altijd het beste koken””

Op de vraag wat de sterrenkok zelf het lekkerst vindt, hoeft hij niet lang na te denken. “Ik ben gek op een mooi stukje visfilet. Kalfswangetjes zijn ook lekker. Het probleem is dat alles wel lekker is.” Langoustines zijn ook favoriet bij Van Galen. In het Nederlands is Noorse kreeft de officiële benaming, een slanke garnaalachtige kreeft met een harde schaal. "Het leuke is dat als je ‘m pelt en bakt hij gaat karamelliseren. De geur die er dan vanaf komt, ruik je door de gehele keuken. Dat is verschrikkelijk lekker.”

Die Michelster die restaurant ’t Lansink in 2014 kreeg, is nog steeds een bijzondere blijk van waardering voor Van Galen en zijn keukenbrigade. Dat het restaurant in Tuindorp een naam hoog te houden heeft en jaarlijks meerdere keren controle krijgt van Michelin, zorgt bij de sterrenchef niet voor extra druk. "Continuïteit is altijd heel belangrijk. Smaak staat bovenaan, er moet diepgang in de gerechten zitten en je moet je onderscheiden. Als je stilstaat, dan ziet Michelin dat meteen. Die ruiken, zien en proeven het in de zaak.”

Lars voegt toe: “Uiteindelijk is het zo dat de kwaliteit altijd helemaal top moet zijn en niet alleen als Michelin er zit. Je moet vooral doen wat je altijd doet, anders hou je jezelf voor de gek. Je kunt niet één keer beter gaan koken, je moet altijd het beste koken.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.