Verkeer
Stuur appje
Zoek

Bewoners Hasseler Es: 'Geen draagvlak voor een zonnepark'

Onrust bij de bewoners van de Hengelose wijk Hasseler Es. Het natuurlijke essenlandschap tussen de wijk en Deurningen is één van de mogelijke locaties voor een groot zonnepark. Omwonenden zijn een actiegroep begonnen en hebben inmiddels 2500 handtekeningen verzameld. Een gesprek met wethouder Claudio Bruggink nam de zorgen niet weg. "Straks moet ik de hele dag met een zonnebril oplopen."

De zon schijnt op de akkers en het groen. Het is de plek waar de stad Hengelo stopt. De bewoners aan de Willy Albertistraat in de Hasseler Es zijn maar wat gehecht aan hun uitzicht. "Als die panelen er komen, dan kan ik de hele dag met een zonnebril op gaan lopen", zegt bewoner Dennis van Oosten. Hij woont pal tegenover een van de beoogde locaties. "Mochten de panelen er komen, dan staan de zwarte glasplaten onze kant op gericht. Daar zijn we niet blij mee", zegt Van Oosten. Volgens de bewoners kan een eventuele glinstering voor een waardedaling van de woningen zorgen. Ook de buren Leo en Trudy Nijland maken zich zorgen. In hun voortuin staat een bankje waar zij regelmatig zitten. "Met die panelen kun je hier niet meer zitten", zegt Nijland.

'Uniek gebied'

"Het is een uniek gebied. Het is een van de laatste Hengelose essen aan deze kant van de stad. Het is doodzonde om dit vol te leggen met zonnepanelen", zegt René Kuiphuis. Samen met andere bewoners heeft hij de actiegroep Behoud Buitengebied Hasselo opgericht. De door hen geïnitieerde petitie is inmiddels al 2500 keer getekend. "Het laat wel zien dat er géén draagvlak is voor zonnepanelen in dit gebied."

Hasseler es behoud hasselo 1
Lees ook
‘We willen geen glasplaat van twee kilometer in onze achtertuin’

Zoeklocatie

Wat is er aan de hand? De gemeente Hengelo is bezig met een inventarisatie van locaties die geschikt zijn voor het opwekken van duurzame energie. Denk hierbij aan windturbines en zonnepanelen. Eén van deze locaties is het gebied tussen de Hengelose wijken Broek-Oost, Hasseler Es en Deurningen. Een gebied met akkerlanden en wandelpaden van ongeveer twee kilometer lang.

Hasseleres behoudhasselo 1twente
V.l.n.r: Bewoners Leo en Trudy Nijland, Dennis van Oosten en René Kuiphuis vormen actiegroep Behoud Buitengebied Hasselo
Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.