Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Film over leven Italiaanse arbeiders in voormalige textielindustrie

Italiaanse arbeider renata de frankrijker
Kunstenaar Renata de Frankrijker maakte een korte film, waarin zes voormalig Italiaanse textielarbeiders vertellen over hun reis naar Twente in de jaren '60 en hun integratie in Nederland
Beeld: Archief / Renata de Frankrijker

De Hengelose kunstenaar Renata de Frankrijker heeft een film gemaakt, waarin zes voormalig Italiaanse textielarbeiders vertellen over hun reis naar Twente in de jaren zestig. In 'het Spoor terug' vertellen ze over hun integratie in Nederland en hoe zij zelf na de teloorgang van de textielindustrie de draad hebben opgepakt in Twente. De film is op dinsdag 7 september te zien in Schouwburg Hengelo.

Het spoor terug

'Het Spoor Terug' begint met een korte tijdreis door middel van beelden uit de Frankrijkers familiearchief waarin de bezoeker wordt meegenomen naar de jaren ’60 en ’70. Vervolgens begeleiden de verhalen van Mario, Ignazio, Filippo, Vincenzo, Marcello en Salvatore ons langzaam terug naar het Twente van vandaag.

In 1960 sloot de Nederlandse overheid met Italië een wervingsverdrag af om vooral uit Zuid-Italië jonge ongehuwde mannen aan te trekken. Velen gingen werken in de Twentse textielindustrie. "In het sociale leven vielen de donkere Italianen op," zegt Renata de Frankrijker.

"Ze gaven kleur aan de grauwe samenleving en wekten soms ook jaloezie op met hun charmes." Met de teloorgang van de textielindustrie keerden velen terug naar hun vaderland. Degenen die bleven vonden hier vaak de liefde en kansen om zich te ontwikkelen. "Die hebben ze met beide handen gegrepen."

“In het sociale leven vielen de donkere Italianen op. Ze gaven kleur aan de grauwe samenleving en wekten soms ook jaloezie op met hun charmes.”

Textiel

De Frankrijker heeft een sterke band met Italië en textiel. Haar Napolitaanse moeder verliet als achttienjarige in de jaren zestig haar vaderland en kwam naar Nederland om haar broer te bezoeken. De interesse in textiel komt door haar studie modevormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Eind vorig jaar exposeerde de Frankrijker in het Deldense stationsgebouw met een installatie die was gemaakt naar aanleiding van de zoektocht naar de geschiedenis van de Italiaanse textielarbeiders. In deze uitgebreide expositie was ook de film te zien waarin zij zes Italiaanse oud-textielarbeiders interviewde en deze videoportretten achtereenvolgend had gemonteerd.

Italianen renata
Lees ook
Twentse Italianen verbonden door herkomst en textiel

'Bijzondere Twentse verhalen'

In de film wordt de kijker getrakteerd op kwetsbare en soms herkenbare verhalen en anekdotes. "De Frankrijker heeft dit bijzondere beeldmateriaal van een generatie die bijna verdwenen is in een aangename cultuurhistorische context geplaatst. Het is mooi dat wij als Schouwburg Hengelo deze bijzondere Twentse verhalen, kunnen laten zien aan een breed publiek”, aldus Raoul Boer, directeur van Schouwburg Hengelo, “Vanuit nog relatief onbekende hoek wordt hiermee de regionale geschiedenis van een industrie die vrijwel verdwenen is, belicht.”

'Het Spoor Terug' is dinsdag 7 september om 16:00 uur en om 20:15 uur te zien in de Asitozaal in Schouwburg Hengelo. Renata de Frankrijker is tijdens de voorstelling persoonlijk aanwezig om een toelichting te geven. Meer informatie over het bijwonen van de filmvoorstelling via de website: schouwburghengelo.nl/ of via 074- 255 6789.

Mario 1twente
Lees ook
Oud-textielarbeider Mario Cannas: 'Ik ben altijd Italiaan gebleven'
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.