Verkeer
Stuur appje
Zoek

Voorzitter Diaconaal Platform over onderzoekscommissie: ‘Deze mensen weten van de hoed en de rand’

Jan Bonne Veldhuizen is hoopvol. Hij sprak uitvoerig en ‘zeer indringend’ met de commissie Menselijke Maat die onderzoek doet naar de uitvoering van de bijstandswet en de Wmo.

Veldhuizen met zijn Diaconaal Platform Enschede is, net als Stichting Sociaal Hart van René Beunders, al jarenlang een van de voorvechters voor een milder en menselijker sociaal beleid in de stad. In het laatste kwart van vorig jaar kwam het tot een climax. Een brandbrief van dat platform aan de gemeenteraad over misstanden in de uitvoering van sociale wetten werd aanleiding voor een extern onderzoek.

Verhalen en ervaringen

Een driekoppige commissie is nu op last van de gemeenteraad op zoek naar het antwoord op de vraag hoeveel ruimte de Haagse wetten bieden en of de gemeente daar voldoende gebruik van maakt. Vandaag startte de commissie Menselijke Maat met een twintigtal gesprekken met inwoners die hun verhaal en ervaringen kwijt wilden.

“‘Ze hebben zich heel goed ingelezen’”

Vertrouwelijke gesprekken

Die gesprekken zijn vertrouwelijk. Veldhuizen wilde dan ook niet veel kwijt over de inhoud van het gesprek dat hij, met een groot deel van zijn bestuur, met de commissie had. Maar hij toonde zich hoopvol. “We hadden het gevoel niet alleen gehoord maar ook begrepen te worden. Deze mensen weten van de hoed en de rand en ze zijn niet zomaar ergens aan begonnen. Ze hebben zich heel goed ingelezen.”

Kentering merkbaar

Veldhuizen constateert een kentering, die naar zijn zeggen de laatste vier maanden merkbaar is. “Je merkt een andere vorm van bejegening en afhandeling.” Hij noemde ook de 35 stellingen waarmee wethouder Arjan Kampman onlangs naar Den Haag ging. “Hij wil ook dat de Participatiewet (de wet die de bijstand regelt, red.) warmer wordt Ik ben dankbaar dat er toch iets gebeurt. Ik heb hier een heel goed gevoel over.”

Marc Teutelink Ernst Bergboer
Lees ook
Unaniem raadsbesluit onderzoek sociaal domein

Een tweede gespreksronde

Later deze maand volgt er een tweede ronde gesprekken met inwoners. De exacte datum daarvan is nog niet bekend. Veldhuizen vermoedt dat de commissie vooral op zoek is naar een rode draad. “Je kunt in twee dagen dertig, misschien veertig mensen horen. Maar er zijn er natuurlijk honderden. Sommige mensen hebben de aankondiging van die gesprekken misschien niet gehoord, anderen kunnen hun huis niet uit.”

‘Daar kunnen we verder mee’

Hijzelf en zijn bestuur spraken twee uur met twee leden van de commissie. Er stond anderhalf uur gepland. “Dat was veel te weinig. Maar deze commissie had echt een open oor, daar kunnen we verder mee.” Mogelijk komt er nog een vervolggesprek, aldus de platformvoorzitter.

Jan Veldhuizen 3 Ernst Bergboer
Jan Bonne Veldhuizen, voorzitter van het Diaconaal Platform Enschede
Beeld: Ernst Bergboer

De commissie Menselijke Maat voert praat behalve met inwoners ook nog met sociaal advocaten, raadsleden, wethouders en ambtenaren. Nog voor de zomer moet er een eindrapport bij de gemeenteraad liggen. Het is uiteindelijk de raad die beslist wat er met de uitkomsten en aanbevelingen uit dat rapport gaat gebeuren.

Gijsbert Vonk
Lees ook
Commissie ‘Menselijke maat’ bijstand en Wmo van start
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.