Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Kantorenmarkt Enschede op zijn gat, in 2020 geen kavel verkocht

Kantoorkavel Roombeek
Enschede heeft nog kantoorgrond op drie locaties: Cee-Spot (zie foto), het Business & Science Park en de Zuiderval.
Beeld: Wilco Louwes

Het gaat niet goed met de verkoop van kantorenkavels in Enschede. Al meer dan tien jaar worden de beoogde verkoopcijfers niet of nauwelijks gehaald. Met als dieptepunt 2020.

Vorig jaar werd geen enkele kantoorkavel verkocht, terwijl in de grondexploitatie rekening was gehouden met 4 hectare. De uitbraak van het coronavirus en de veranderende markt hebben onmiskenbaar hun invloed gehad. De gemeente heeft al een externe analyse laten uitvoeren, waarvan de resultaten op korte termijn worden verwacht.

Woonkavels in trek, kantoorkavels niet

Woningkavels zijn in Enschede bijna niet aan te slepen. Waar vorig jaar rekening werd gehouden met de verkoop van 133 kavels, waren dat er uiteindelijk 146. Ook op de bedrijvenmarkt gaat het redelijk. Toch werd met de verkoop van 28 hectare aan bedrijfskavels de prognose (38 ha) niet gehaald.

Zorgen zijn er echter op de kantorenmarkt. Enschede heeft nog grond op drie locaties: het Business & Science Park, de Zuiderval en Cee-Spot (Roombeek). De vraag naar bouwgrond blijft achter, omdat volgens de gemeente 'prijzen in de bestaande markt lager zijn' en 'eigenaren hun kantoorpand moderniseren en verduurzamen, met betere verhuurbaarheid tot resultaat'.

icon_main_info_white_glyph

Leegstand

Volgens de meest recente cijfers van het CBS (2020) staan er 60 kantoren in Enschede leeg. Samen goed voor 23,8 hectare bedrijfsvloeroppervlakte. Dat is 5 procent van het totaal aantal vierkante meter kantoorruimte. In 2019 ging het nog om 8 procent kantoorleegstand. Van de kantoren die in 2020 leeg stonden, was 80 procent een jaar eerder ook niet in gebruik. De cijfers over de eerste maanden van 2021 zijn nog niet bekend.

Nog 64 hectare kantoorgrond

In totaal heeft de gemeente Enschede tot 2035 nog 64 hectare aan kantoorkavels in de aanbieding. Daarvan zou meer dan 7 hectare nog dit jaar verkocht moeten worden. Het is maar sterk de vraag of dit gezien de marktomstandigheden wordt gehaald.

Daarbij komt dat de markt voor nieuwe kantoren in Enschede al jaren achterblijft bij de verwachtingen. In een reactie laat de gemeente weten dat er momenteel onderzoek wordt gedaan naar de kantorenmarkt in de stad. De resultaten, die mogelijk leiden tot aangepast beleid, zijn binnenkort bekend.

Kantoorkavels 1
Al jaren blijft de verkoop van kantoorkavels achter bij de verwachtingen.
Beeld: Wilco Louwes
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.