Hengelo

Woningen in oude bieb: ‘We halen niets weg, we brengen iets terug’

Acht woningen voor stadse mensen met een hang naar het buitenleven. Die zullen over ongeveer een jaar verrijzen in de voormalige bieb aan de Vondelstraat. Van Wijnen Projectontwikkeling Oost heeft de door de gemeente Hengelo, eigenaar van het pand, uitgeschreven wedstrijd gewonnen met hun concept ‘urban farming’.

Goedkeurend geknik

Donderdag 27 mei vertelden Marten ter Haar namens de nieuwe eigenaar Van Wijnen en architect Wouter Zwerink van VDNDP over hun plannen in 1Twente Vandaag: “Of we dachten kansrijk te zijn? Toen we tijdens de presentatie de mensen in de zaal goedkeurend zagen knikken, waren we vrij zeker van onze zaak, maar we waren natuurlijk nog wel afhankelijk van de andere inzendingen. Uiteindelijk kreeg ons plan de voorkeur op basis van zowel inhoud als van prijs”, aldus Wouter Zwerink.

icon_main_quote_red_glyph

"De toekomstige bewoners moeten iets hebben met duurzaamheid, met delen."

Marten ter Haar, Van Wijnen

Delen

In het historische pand komen acht appartementen met een eigen dakterras. In het middenrif van het gebouw staat ontmoeten centraal: er komen werkplekken, een ontmoetingsruimte en een kas, die toegang geeft tot het dak, waar ruimte is om groente en fruit te kweken. Marten ter Haar: “De toekomstige bewoners moeten iets hebben met duurzaamheid, met delen. Ze houden van het stadse leven en van de natuur. We noemen het ‘urban farmers’, maar het hoeven echt niet allemaal mensen met groene vingers te zijn. Het belangrijkst is dat ze ruimtes willen delen.”

Jeroen boensma
KamaK-bestuurder Jeroen Boensma: "Nu moeten we verder met onze zoektocht naar vervangende ruimte elders in Hengelo. Volgend jaar moeten we weg uit het Dikkerscomplex.” © 1Twente

Kas

Met de cultuurhistorische elementen gaan ze heel behoedzaam om vertelt Ter Haar: “We hebben voor onze plannen goedkeuring gekregen van de Monumentencommissie en de Erfgoedcommissie. We hebben ons goed in de geschiedenis van het pand verdiept voor we aan deze tender begonnen. Het is een oud, maar in de basis prachtig gebouw, ontworpen door de bekende Tuindorparchitect Anton Karel Beudt. Aan de buitenkant halen we niets weg, sterker nog, we brengen juist oude elementen terug, zoals de vlaggemasten en hekjes. En ook binnen blijven alle bestaande elementen zichtbaar. Het enige dat echt anders wordt, is de kas in het middengedeelte. Die steekt door het dak heen. Hij komt op de plek waar vroeger de boeken stonden.”

Creatieve denkers

Aan de basis van de plannen staan de creatieve denkers van het bedrijf Ideeënjagers. Zwerink: “Zij hebben de basis gelegd voor het concept. Wij wilden iets unieks en daarover heb je creatieve mensen nodig. Ze hebben met ons en met buurtbewoners gepraat, alvorens wij konden gaan tekenen.”

Droevenis bij KamaK

Bij Van Wijnen en VDNDP blije gezichten, bij Kamak, een theatergroep met verstandelijk beperkte acteurs, was het vandaag een en al droevenis, laat bestuurslid Jeroen Boensma weten: “Bestuur en medewerkers hoorden het woensdagavond, de acteurs donderdagmorgen. Ik was er zelf niet bij (Boensma is op zakenreis in het buitenland, red.), maar heb begrepen dat ze erg teleurgesteld waren. Het is ook zonde. Het pand paste ons perfect, het was bijna eng. Nu moeten we verder met onze zoektocht naar vervangende ruimte elders in Hengelo. Volgend jaar moeten we weg uit het Dikkerscomplex.”

Van de andere drie partijen is bij ons niet bekend wie het zijn, wél wat het zijn: één kandidaat wilde er een paramedisch centrum vestigen, één partij wilde er net als Van Wijnen woningen realiseren en een derde partij wilde iets doen met woningen plus een B&B.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.