Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Stadsdichter Hettie Franken zwaait af met "Gal en rozenwater'

Hengelo zit even zonder stadsdichter. Het termijn van Hettie Franken zit erop. Zondag is de Hengelose na ruim twee jaar afgezwaaid als stadsdichter. Ze deed dat in het Prins Bernardplantsoen met een feestelijke presentatie van haar afscheidsbundel ‘Gal en rozenwater’ een verzameling van gedichten die Franken de afgelopen twee jaar schreef.

Het termijn van Hettie Franken liep eigenlijk al op 1 april jl. af, maar dat is dus iets verlengd. Zo schreef ze nog een gedicht voor de alternatieve 4 mei-herdenking. De voormalig stadsdichter had maar wat graag het stokje willen doorgeven, maar dat moment laat nog even op zich wachten. Franken ziet straks het liefst een jonge dichter komen. “Het hoeft geen junior dichter te zijn, maar het mag best iemand zijn die in de startblokken staat.”

“Dat Hengelo even geen stadsdichter heeft, is heel akelig en heel erg jammer,” zegt Irene van Deuveren, de voorzitter van Hengelo Leest. “We hebben heel erg ons best gedaan om dat te voorkomen. De verwachting was ook dat in de zomer de gemeente Hengelo allang een besluit heeft genomen over het stadsdichterschap. Dat besluit is verbonden aan de kunst- en cultuurnota en die is uitgesteld.”

““Dat Hengelo even geen stadsdichter heeft, is heel akelig en heel erg jammer””

Trage besluitvorming

Hengelo Leest is teleurgesteld over de trage besluitvorming rond de nieuwe cultuurnota, maar zegt daar zelf niks aan te kunnen doen. De stichting heeft de gemeente wel gevraagd of vooruitlopend op de besluitvorming al begonnen kan worden met de organisatie van de verkiezing van de nieuwe stadsdichter. Het antwoord op die vraag is nog onduidelijk, maar Van Deuveren heeft vertrouwen in de goeie afloop dat de gemeente Hengelo de stadsdichter van Hengelo ook de komende jaren weer ondersteunt. ”We kunnen nog niks beloven, maar we hopen dat we dit najaar in staat zullen zijn om Hengelo een stadsdichter te presenteren.”

““Het is niet zo dat je maar even een gedichtje schrijft. Je moet je verdiepen in het onderwerp. Het is een hoop voorbereiding.”

Tegemoetkoming

Franken kijkt op haar stadsdichterschap terug met gemengde gevoelens. De coronatijd drukte een stempel, maar ook dat er tijdens haar ambt geen middelen waren ter ondersteuning.” In Hengelo wordt de functie van stadsdichter gezien als een erebaantje, terwijl dat in veel andere steden niet zo is. Franken had veel contact met collega-stadsdichters in steden waar wel financiële ondersteuning is, zoals in Enschede. Maar ook in steden als Deventer wordt de functie van stadsdichter meer gewaardeerd.

Een onbezoldigde functie vindt de voormalig stadsdichter niet meer van deze tijd. “Het is niet zo dat je maar even een gedichtje schrijft. Je moet je verdiepen in het onderwerp. Het is een hoop voorbereiding en je moet optreden. Je bent soms een halve dag in een Waterstaatskerk of waar dan ook. Het is niet alleen liefdewerk, het is ook werk.” Franken hoopt dan ook dat er voor de nieuwe stadsdichter straks wel een tegemoetkoming komt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.