Verkeer
Stuur appje
Zoek

Lijsttrekkersgesprekken: Niels van den Berg, BurgerBelangen

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 praten we met alle lijsttrekkers van de deelnemende partijen in Enschede. Ruim voordat de verkiezingskoorts echt losbarst. In alle rust. In deze tweede aflevering: Niels van den Berg van BurgerBelangen.

BurgerBelangen is de tweede Enschedese partij die haar lijsttrekker kiest. Niels van den Berg is wethouder voor die partij, die bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen de grootste werd. Wij spraken hem over de afgelopen (bijna) vier jaar. Over het verkiezingsprogramma van destijds en zijn wethouderschap in een coalitie die beduidend 'groener' was en bijvoorbeeld wèl windmolens wilde. Van den Berg zette er zijn handtekening onder.

Wethouder en voorman van BurgerBelangen

Als het om dat wethouderschap gaat, heeft de coalitie daar een paar flinke veren gelaten. Windmolens, zelfs de hele Energievisie, zijn voorlopig van tafel. Maar ook de nieuwe moskee kwam er niet. BurgerBelangen wilde van meet af aan beide niet. Je kunt het succes van dat wethouderschap dan ook op twee manieren beoordelen.

'Luisteren naar inwoners'

Maar Van den Berg praat ook over 'samen' en 'luisteren naar inwoners', als basis voor beleidskeuzes. Daarin is hij standvastig: liever een stap terug en langzamer dan te weinig inspraak of teveel ontevredenheid. Het vormt de basis van zijn partij, zoals de naam al doet vermoeden.

Niels van den Berg 2 Ernst Bergboer
Niels van den Berg: wethouder en voorman van BurgerBelangen Enschede
Beeld: Ernst Bergboer

Wijzer geworden: niet teveel grote verschillen

De afgelopen periode was niet makkelijk. Daar doet Van den Berg niet schimmig over. Niet in de laatste plaats om de grote verschillen tussen de coalitiepartijen op een paar belangrijke thema's, zoals die windmolens en die moskee.

Als met al stapt hij de verkiezingen, maar ook eventuele nieuwe college-onderhandelingen, anders in dan vier jaar geleden. "Je kunt best op een paar onderwerpen erg van elkaar verschillen, maar dat moeten er niet teveel zijn."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.