Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twentse gemeenten krijgen miljoenen voor maatregelen tegen droogte en wateroverlast

Enschede Ernst Bergboer 2021 09 23 121859 sdem
Het waterplein in de wijk Roombeek, een van de eerste innovatie waterbergingen in Enschede.
Beeld: Ernst Bergboer

Meer regenwaterriolen, waterbergingen, beken en wadi's. Dat is de bedoeling met de 3,5 miljoen euro subsidie die de veertien Twentse gemeenten en waterschap Vechtstromen hebben binnengehaald. De landelijke subsidie is bedoeld voor klimaatadaptieve maatregelen. Volgens de Twentse partners zijn de ontvangen miljoenen nog lang niet genoeg.

Het bedrag wordt toegekend aan Twents waternet. Zo heet de samenwerking tussen de veertien gemeenten, het waterschap en de provincie Overijssel. In totaal is er in heel Nederland 200 miljoen euro beschikbaar voor de aanpak van wateroverlast, verdroging en de gevolgen van hitte en overstromingen.

Waterberging

Twente behoort tot de eerste regio's in Nederland die geld krijgen voor klimaatmaatregelen. Dat geld wordt hier vooral besteed voor betere waterberging. "Door hierin te investeren, verkleinen we de kans op wateroverlast in Twentse steden en dorpen. Ook zorgen we dat we water beter vasthouden, waardoor we de gevolgen van droogte tegengaan", aldus voorzitter Hans van Agteren van Twents waternet.

Nog niet genoeg

Steden als Enschede hebben mede door de ligging ten opzichte van de Twenste stuwwal al van oudsher last van wateroverlast. Op de hogere zandgronden in het oosten van Twente is er juist een probleem met droogte. Er is nog een lange weg te gaan, volgens Twents waternet, dus worden er nog twee nieuwe subsidieaanvragen van samen 7,9 miljoen euro voorbereid.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.